Opinió

El malson de dormir a la plaça del Pòsit

L'Ajuntament de Cambrils permet tenir terrasses obertes fins a dos quarts de tres de la matinada, com si es tractés de pubs, set dies a la setmana, sense cap mena d'insonorització ni de respecte cap al veïnat

He crescut en un dels primers carrers de vianants del port i estic acostumada a haver de dormir amb les finestres tancades per evitar sentir el soroll de la gent fins tard. Aquest destorb, almenys fa anys, el compensàvem dormint als matins.

Fins a l'any passat, els veïns de la plaça del pòsit, podíem descansar com la majoria de veïns del port. Ara aquesta situació ha canviat i, des de fa unes setmanes, els horaris regulats per l'Ajuntament de Cambrils, només ens permeten cinc hores de descans cada nit.

El soroll és una barreja complexa de sons de freqüències diferents, que produeix una sensació auditiva considerada molesta o incòmoda i que, amb el pas del temps i per efecte de la seva reiteració, pot esdevenir perjudicial per a la salut de les persones.

Els estudis epidemiològics mostren prou evidència sobre la relació entre exposició a soroll ambiental i efectes adversos sobre la salut. Per aquest motiu, la contaminació acústica es considera, a més d'una molèstia ambiental, un problema de salut pública.

Llavors, em pregunto, si està clar que el soroll perjudica la salut i que les organitzacions que vetllen per la nostra salut recomanen dormir a la nit vuit hores seguides, com és que l'Ajuntament de Cambrils ignora aquest problema de salut pública que estem vivint el veïnat del Pòsit des de fa setmanes?

Aquest passat dimecres 10 de Juny, com l'anterior dimecres, i la majoria de dies, hi havia unes quantes taules d'un bar, situat a dos edificis d'on visc però que estenen les taules fins sota la meva finestra, plenes de gent xerrant en veu força alta a les dues de la matinada. És comprensible que es vulgui promoure l'activitat econòmica amb motiu de la crisi generada per la Covid-19 i que es permeti ampliar les terrasses. Només que aquesta aposta per la restauració local hauria de ser compatible amb el descans del veïnat.

El més sorprenent de la situació que patim, és que vaig trucar a la guàrdia urbana i vam informar-me que s'estava complint la normativa: l'Ajuntament de Cambrils permet tenir terrasses obertes fins a dos quarts de tres de la matinada, com si es tractés de pubs, set dies a la setmana, sense cap mena d'insonorització ni de respecte cap al veïnat.

A sobre, l'endemà, a les 7:38, ja estava la maquinària de les obres del pòsit en funcionament. A més, també treballen a aquestes hores els dissabtes i, pel que m'han dit, aquest any l'ajuntament serà flexible, i ho podran fer durant tot l'estiu.

L'Ajuntament de Cambrils ha de vetllar pel benestar de tota la ciutadania. Per això, demano que resolguin aquest problema que patim i trobin la manera de fer compatible les activitats econòmiques al carrer amb el descans dels veïns i veïnes, que també treballem i, per tant, desenvolupem una activitat econòmica. Això sí, sense molestar a ningú, teletreballant des de casa, intentant estar concentrats i rendir malgrat tot, per seguir tributant impostos.

Perquè si es permet fer soroll de quarts de vuit del matí a quarts de tres de la matinada cada dia, als que vivim a la plaça, ens queden cinc hores i pico per dormir. Algú de l'ajuntament ha pensat en això?

És una qüestió de valors i de prioritats. Volem un país que prioritzi obrir bars enlloc d'escoles i que promogui el consum de l'alcohol per sobre del benestar de les persones?

A mi m'agradaria viure a un país i a una ciutat on prevalgui el benestar de les persones. Per això, espero que qui decideix a l'Ajuntament de Cambrils pensi a quines hores li agradaria poder dormir, i resolgui aviat aquest conflicte d'interessos. La bossa o la vida?