Opinió

Construir el futur des de la il·lusió i la responsabilitat

Tots naveguem en el mateix vaixell, a diferents nivells: a nivell de país, a nivell de grup, a nivell d'usuari-navegant

Covid-19. Heus aquí la paraula que més titulars ha omplert en els últims mesos. No val la pena estendre’ns en els detalls que tots/es sobradament coneixem avui. La nàutica tampoc se n'ha deslliurat dels seus efectes, tot i que, com a navegants que som, sabem que tota tempesta precedeix a la calma. El final de túnel que ja albirem segueix exigint precaució, prendre decisions meditades però àgils i assumir certa incertesa amb valentia. Si com a societat seguim actuant responsablement en la nostra parcel·la d'acció, com hem fet fins ara, tot sembla indicar que el temporal apaivagarà aviat.

El vaixell, un refugi de llibertat

Tots naveguem en el mateix vaixell, a diferents nivells: a nivell de país, a nivell de grup, a nivell d'usuari-navegant. Conscients que no hi ha avui una recepta que ens dicti el camí a prendre d'ara endavant, sí que hi ha elements que determinen un futur esperançador.

Es diuen il·lusió, optimisme, solidaritat, resiliència, determinació... una actitud positiva i responsable, de suma, que mostra el nostre compromís amb el futur, que aposta per l'esforç comú per lluitar contra aquest llarg desafiament. No només val resistir. Cal lluitar i aportar, "cal mullar-se"... cadascú en la seva àrea d'activitat, amb el seu esforç, potser en el seu entorn més proper. En el cas de Guasch, hem decidit aportar el nostre granet de sorra des del minut u, donant el nostre material de protecció i aconseguint-ne més per als hospitals més propers. Però també ho hem fet units a la resta de nàutiques d'Espanya, treballant braç amb braç, capitanejats per l’ANEN i mostrant un suport mutu. I, de manera interna, assegurant la seguretat del nostre equip i també garantint la seva estabilitat econòmica en temps tan incerts.

La situació que estem vivint és un repte, que hem de seguir encaixant amb força, serenitat, professionalitat i il·lusió. I és aquesta il·lusió i força la que volem aportar i transmetre a tot el món de la nàutica. La nàutica som un sector únic, des de les drassanes fins el navegant més novell, ho sabem. I ara que es comencen a percebre els primers raigs de llum, s'està posant de manifest aquells avantatges que tots i totes som més que conscients: tenir un vaixell és tenir un refugi de llibertat, fugim de les massificacions, representem un espai segur i familiar, som, en definitiva, una "indústria de poc contacte". Quedem-nos amb el concepte.

Com a sector necessitem que aquests beneficis innats siguin percebuts per la societat i que aquesta s'animi a descobrir l'ampli ventall d'activitats i formes de gaudir de la mar, ja sigui llogant un vaixell, fent un curs de vela o fins i tot comprant una embarcació per gaudir al màxim de la llibertat que ens ofereix la navegació.

Preparats, llestos... Navegarem Junts!

Com indústria nàutica, ens estem preparant per al demà que ja albirem. Cada dia que passa estem més a prop de tornar a gaudir en llibertat, amb la família, amb els amics, al mar. Amb il·lusió, estem preparant novetats, serveis, reestructurant protocols; tot això per adaptar-nos als nous temps que se'ns presenten, idees que ens faran re-imaginar i viure la nàutica de nou. En definitiva, per gaudir d'un estiu en el mar com fa temps que no ho fèiem: apreciant cada instant viscut. Aquesta és l'actitud de Guasch.

Ho tenim clar: navegarem junts. Vostès, nosaltres, tots. Un optimisme que ens permet seguir tenint somnis, plans per fer, una passió amb la qual fusionar-nos amb més ganes que mai: navegar, sentir la llibertat, el vent, sortir a pescar, fer esquí-surf, fondejar en una cala, prendre el sol a coberta, tirar-se en bomba a la mar blava... Avançarem si en cada pas del present, injectem dosis d'il·lusió per al futur. I sí, tornarem amb una mirada diferent, però ens retrobarem amb aquests companys de viatge i experiències que són els vaixells i que tant anhelem. Companys que, ara mateix, s'han convertit en els perfectes aliats per gaudir amb tranquil·litat de l'estiu de 2020.