Opinió

Coronavirus, quina és aquesta epidèmia que se’ns ve a sobre?

Pel que fa a la mortalitat s’ha de dir que les xifres que es difonen són molt més baixes que les que coneixem de la grip estacional de cada any

Hem començat l’any sota la influència de notícies sobre el fantasma d’un nou virus, el coronavirus, amb el nom científic de 2019-nCoV, que pertany a la família dels Coronavirus que ja van causar greus epidèmies fa pocs anys.  
Els noticiaris i altres mitjans de comunicació ens parlen a diari i en un to prou patètic dels nous casos de malaltia provocats per aquest virus i, naturalment, dels casos mortals. Aquesta manera d’informar ha posat a la població en guàrdia, però també amb un estat de molta por, o al menys són molts els que insegurs es pregunten el greu que pot ser aquest nous virus. No oblidem que la inseguretat ens fa perdre en bon grau l'orientació i que, per contra, cal explicar de manera objectiva quina es la situació.
Com altres virus d’aquesta família, els coronavirus d’ara (2019-nCoV) causen una malaltia que cursa amb un quadre clínic pulmonar del tipus pneumònia i una mortalitat baixa, sobre tot si la comparem, per exemple, amb la grip estacional. Els coronavirus se’ls coneix des de fa molt i en general no causen mes enllà d’un refredat o constipat de nas. Però la variant actual es diferent; sembla que ve d’un coronavirus propi del regne animal que ha passat a l'home, la qual cosa és un signe de virulència.
Pel que fa a la mortalitat s’ha de dir que les xifres que es difonen són molt més baixes que les que coneixem de la grip estacional de cada any. Dades recents ens mostren que cada any es donen al món fins a 1.400 milions de casos de grip, dels que uns 650.000 son mortals. En el cas del 2019-mCoV sabem, amb data de 24 de febrer, que hi ha registrats a la Xina 77254 casos, mentre que a la resta del mon son 2097. El nombre de morts per aquest virus es de 2619 a tot el mon (la Xina inclosa), també dades del 24 de febrer. Compari sis plau el lector amb les dades de la grip estacional. De totes maneres hi ha indicis que fan pensar que la xifra real de casos podria ser bastant mes elevada, tot depèn de la seriositat dels països al donar la informació i també de la manera de fer els recomptes.

Respecte del perill que es deriva d’aquest virus s’ha de dir que el que els metges han vist fins ara, indica que els malalts que moren són persones o bé d’edat molt avançada o bé amb malalties prèvies més o menys greus que minven l'autodefensa.
És ben remarcable que el major nombre de casos de malalts amb Coronavirus es doni a la Xina. De fet la Xina es des de fa quasi dues dècades un exportador de virus contagiosos (epidèmies: SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) 2002 i 2003; grip dels porcs 2009; grip aviar de 2013 i 2017 amb més de 900 morts les dues juntes). La ciutat de Wuhan es una metròpoli important amb milions d’habitants però on també coexisteixen la tecnologia més moderna amb les costums més tradicionals xinesos, com són els mercats d’aliments, on amb certesa es pot dir que regnen les condicions higièniques que nosaltres coneixíem a la edat Mitjana. És dir, brutícia, contaminació per tot arreu i manca total de controls veterinaris. Aleshores no sorprèn que d’un lloc així sorgeixin aquest brots infecciosos. Penso que aquesta és, de totes totes, la font més probable de l'epidèmia a Wuhan, que evidentment es pot escampar des d’allí a tot el món i que és el que està passant, però sàpiga el lector que en aquest punt s’hi pot intervenir amb bones probabilitats d’èxit i ja ho fan els serveis sanitaris.

Coronavirus Dr. Fred Murphy CDC

La inseguretat que viu la ciutadania en relació a aquest problema, fa que s’especuli molt i es construeixin hipòtesis no fonamentades amb dades però que d’altra banda son exposades i que semblen creïbles. Em refereixo al que s’ha especulat sobre el centre de alta tecnologia virològica de la ciutat de Wuhan, un centre de la classe S4, situat a uns 40 Km del mercat del que he parlat abans i del que es podrien haver escapat virus modificats. Encara que en aquest centre s’investiga en altres materials biològics com els virus, i encara que estiguem dubtosos, el cert es que no hi ha evidències que donin suport a questa hipòtesi.
Hi ha més hipòtesis que totes elles convencen a primera vista doncs, relats de ciència ficció del que se’n diu fake news. El més probable és que s’hagi produït un mutació del virus al passar de l’animal als humans i estem en front d’un nou virus del que no coneixem gairebé res, encara que amb els pas dels dies la informació dels serveis mèdics canvia i millora. En qualsevol cas tingui en compte el lector que els virus, tots ells tenen un forta tendència a mutar, i això fa que cada any, per a combatre’ls, en el cas del virus de la grip estacional s’hagin d’usar vacunes noves.


La manera de com s’ha reaccionat a la Xina i al món en general sembla ser la correcte. Ara, després de setmanes, es va veient com es comporta l'epidèmia a la Xina on sembla que l’increment de casos, almenys a Wuhan, ha arribat a un punt on sembla que ja no creix més i que les mesures d'aïllament i les recomanacions als ciutadans per tal que es minimitzi el contagi (mascaretes, evitar respirar les gotetes de saliva al parlar, al tossir, al esternudar, rentar-se les mans, dutxar-se,.......) siguin les correctes per molt que semblin aparatoses i tal vegada exagerades. Essencial es mantenir el benestar corporal (bons mecanismes de defensa immunitària) amb alimentació correcte i descans suficient.  En resum, donat que al principi d’una epidèmia amb un nou virus no es pot saber quina gravetat pot arribar a provocar, totes les mesures són poques.
Malauradament, tal i com s’ha donat la informació, sobre tot sobre les mesures sanitàries, ha causat molta por en els ciutadans els quals moguts per la inseguretat han sospitat de tot i s’han fet molts cabdells sobre el que hi podia haver al darrera de la epidèmia.

Una de les mesures que s’ha establert per tots els aeroports i d’altres llocs d’arribada de viatgers, són els controls de la temperatura corporal. El 22 de gener un grup de viròlegs es van manifestar al respecte dient que era una mesura mes aviat simbòlica, ja que en el cas d’aquest virus moltes de les persones contagiades no manifesten signes de la malaltia i per tant no tenen “encara” febre. Totes aquestes persones escapen al control. No obstant, una altra part de contagiats sí que es pot detectar, influint aquest fet sobre l’estat d’ànim dels ciutadans que així veuen que es prenen mesures, encara que no siguin del tot eficaces. Vacunes específiques contra el virus 2019-nCoV no ni hi ha encara i antibiòtics no tenen aplicació contra els virus, només son eficaços contra bacteris. El Ministeri de Sanitat, dirigit pel Sr. Salvador Illa, dóna a la pàgina web orientació, consells i normes als serveis sanitaris sobre la situació del procés causat per el coronavirus. També ho fa la Generalitat de Catalunya (https://web.gencat.cat/es/actualitat/detall/Protocol-dactuacio-a-Catalunya-davant-el-nou-coronavirus).

Crida l’atenció que Air China es la única companyia aèria que ha cancel·lat del 27-febrer al 29- març vols de Barcelona a Shanghai, i cap de les altres. Per alguna raó deu ser així. Altres mesures que s’han esmentat abans són realment no tan sols el millor que es pot fer sinó que és el que tindria que fer cada ciutadà sempre i quan se sospiti que hi ha indicis d'infecció amb el coronavirus a la seva demarcació. La presència de xinesos i de persones d’altres nacionalitats i procedència sempre i quan no hagin visitat la Xina o estat en contacte amb visitants d’aquell país o persones malaltes del coronavirus, no suposen cap perill. No obstant, això no exclou de les mesures d’higiene abans esmentades i que repeteixo no són específiques d’aquest procés viral però valen per ell, sinó que de fet són normes i consells vàlids per a la vida diària i així poder estalviar-se més d’una malaltia ja sigui de molta o poca importància. Mal pesi tot, notícies que he rebut per telèfon em diuen que a la zona roja de Wuhan, en els tombants de la vida diària no s’ha vist gaire bé alterada per la quarantena. De manera que convé que ens ho prenguem amb calma.