Opinió

"Aftersun", calma i repara

Marcel Blàzquez

President de l'Associació Cultural Revista Cambrils

L'altre dia, mentre passejava entre turistes a última hora de la tarda, l'olor de cremes hidratants i calmants dels efectes del sol em va recordar els estius de finals dels anys vuitanta treballant en un establiment de temporada. Tot i que era una joieria-rellotgeria, per la seva situació davant la platja també veníem ulleres de sol i productes bronzejadors, i entre tots els productes, l'estrella era l'Aftersun. reparador de les vermellors produïdes pels excessos de sol dels primers dies de vacances.

Les cares i esquenes de pells blanques, com sortides d'una mina, en dèiem sorneguerament, acabaven envermellides en poques hores pels efectes del sol mediterrani, en uns anys on encara no es prenien les mesures de les cremes protectores com fem actualment. Pel que feia al sol estiuenc, érem menys previsors i, necessàriament, quan les cremades solars ja no tenien remei, només ens quedava ser reparadors del mal. I allí estava jo amb l'Aftersun a punt per vendre'l a les ànimes poc previsores.

Aquest estiu la vermellor a la cara l'he sentit personalment. No pels efectes del sol, sinó per la posada en funcionament del nou pont sobre la riera d'Alforja. Crec que tots teníem ganes, primer, que les obres comencessin, era un pont que solucionava moltes connexions estranyes entre zones de Cambrils, després teníem ganes que acabessin les obres, pels maldecaps de circulació que hem tingut durant l'execució. I ara, que ja està quasi enllestit i que s'ha obert a la circulació, el resultat ens sobta negativament i ens fa envermellir col·lectivament.

Carrils dobles que acaben sobtadament en un de sol, girs impossibles amb radis insuficients, canvis de nivell per accedir al pont, constants passos de vianants amb la calçada elevada bruscament i, finalment, una barana amb un disseny que limita la visibilitat dels conductors en diferents punts del pont. El remei ara ja és complicat, i patirem efectes de situacions que, potser, no s'havien previst prou. Solucions? Em temo que sempre ens queda l'Aftersun, que calma la cremor i repara els danys. O això diuen.