Opinió

L ‘alè del camp

Aquest reportatge vol generar debat sobre un tema cabdal que no és mediàtic, però que sí que ens afecta a la salut de tots els habitants d’una zona on hi ha un dels complexos petroquímics més rellevants d’Europa

Aquest és el subtítol del documental que properament publicarà Produccions Saurines, una petita productora de Valls que l’estiu passat, amb un finançament verkami ha aconseguit encarrilar un projecte dedicat a l’afectació mediambiental de la petroquímica al Camp de Tarragona. El reportatge “La Vall del Francolí. L’alè del Camp” vol donar veu a veïns, experts i entitats vinculades als moviments socials que reclamen més atenció a un dels riscos més importants que tenim a les nostres comarques.

El reportatge vol generar debat sobre un tema cabdal que no és mediàtic, però que sí que ens afecta a la salut de tots els habitants d’una zona on hi ha un dels complexos petroquímics més rellevants d’Europa. Sorprèn l’extrema conscienciació que tenim com a societat de consumidors per temes que afecten la nostra salut individual, però en canvi la mobilització ciutadana que hi ha per aquest tema encara resulta minoritària. Ningú discuteix la incidència econòmica que ha aportat i aporta a la demarcació i en extensió a Catalunya, però tenim dret a tenir informació bàsica que resulta sorprenent que encara no sigui pública.

Precisament fa deu anys gràcies a l’aparició de la plataforma ciutadana “Cel Net”, es van començar a plantejar de forma seriosa la realització de sèries d’estudis complets totalment contrastats. Però, de moment això només ha passat al municipi del Morell. Dirigits per la Universitat Politècnica de Catalunya, fins ara s’han publicat fins a tres estudis de la qualitat de l’aire, amb uns resultats molt diferents dels que ofereixen els publicitats per la Generalitat. Precisament la publicació d’aquests resultats, ha comportat una reducció del 40% de contaminants al municipi respecte el 2015, tot i que els índex actuals segueixen sense ser els recomanables. La publicació dels estudis demostren que les instal·lacions poden invertir amb més regulació i un major manteniment, per tal de millorar els resultats de l’afectació de l’aire.

Cel Net reclama una necessària voluntat política per part de les autoritats de la zona i de l’ens autonòmic, per tal que ens acostem als índexs recomanats per la UE. Només fa dos anys de la creació de la creació de la Taula de la Qualitat de l’aire, però com expressen els membres de Cel Net, és un ens poc àgil i efectiu, i excessivament burocratitzat. En aquest període, però, pràcticament només s’ha parlat del polígon nord, on hi ha poca diversitat d’empreses, situació molt diferent del que passa al polígon sud, el més proper a Cambrils. Aquí hi ha una complexitat d’empreses que multiplica els interlocutors, així com una voluntat molt poc decidida per part dels ajuntaments de la zona.

Així doncs, els estudis de qualitat de l’aire d’un complex petroquímics tant important com aquest, segueixen sense presentar totes les garanties, sense per exemple, detectar índexs de nombrosos components cancerígens o sense realitzar estudis epidemiològics anuals. Com tantes batalles mediambientals, fa deu anys es va obrir una via, però hi ha molta feina a fer i manca una implicació clara per part de les nostres administracions. Cal una conscienciació dels ciutadans que reclamem a les nostres institucions agilitzar una situació que fa dècades que dura i que actualment resulta incomprensible. Benvingut el projecte de l’alè del Camp, que amb aquest finançament col·laboratiu, segur que ens aporta llum a una realitat diària dels habitants d’aquestes comarques.