Opinió

Conèixer les begudes

Fa uns mesos ha sortit a la llum el primer treball amb rigor acadèmic de la mà de elBullifoundation, dedicat al món de les begudes que s’adreça sobretot als professionals del món de la sala però a qualsevol que vulgui entendre l’apassionant món que envolta a les begudes.

L’obra és part d'un treball de diversos llibres que aniran sortint al llarg d’aquest 2018. Tots els volums apliquen la metodologia Sapiens, una metodologia que ha desenvolupat l'equip multidisciplinar de la fundació i que intenta connectar diferents coneixements.

Aquest primer volum analitza el concepte de “beguda”, fa un estudi semàntic, ho redefineix, estudia la seva evolució històrica, examina begudes segons tipus, proposa una nova taxonomia i finalment se submergeix al complex món de la seva composició.

El segon volum que sortirà està dedicat la producció de les begudes en la indústria. Les begudes en aquest cas les hem d’entendre com a recursos intrínsecs que permeten generar una oferta gastronòmica. Moltes de les begudes que es degusten en un restaurant són productes prèviament elaborats. De fet ens podem preguntar quantes begudes de veritat s’elaboren en un restaurant? Els còctels, combinats,.. És per aquest motiu que és vital conèixer com es produeixen per poder fer un bon ús d'elles en el restaurant.

El tercer treball que sortirà es dedica a explorar les begudes en l'àmbit del restaurant gastronòmic: com s’elaboren, com es venen, com es gestionen i por damunt de tot com es gaudeix. La divisió del projecte respon a la taxonomia generada després de les recerques obtingudes en aplicar Sapiens. Aquesta taxonomia, que és una classificació jeràrquica i fonamentada, inspira tot el desenvolupament de l'estudi i divideix las begudes entre productes no elaborats –els que s'obtenen sense aplicar tècniques d’elaboració, directament de la natura–, els productes elaborats –que es produeixen a nivell industrial i es compren al mercat– i les elaboracions –begudes que es preparen en el propi restaurant–.

Com dèiem aquest treball comença intentar comprendre què és una beguda i per això cal fixar-se en primer lloc en la mateixa paraula, conèixer l'etimologia d'una paraula, la seva forma, el seu desenvolupament i el seu origen dóna pistes, orienta sobre el que es parla per a comprendre què és, en realitat, una beguda.

El mot de beguda prové del llatí bibere, que significa “prendre un líquid per la boca”. Així doncs, no entendrem què són les begudes si abans no definim què és beure.

En la història de la humanitat s'ha considerat la paraula “beguda” de diferents maneres, a partir d’aquí el llibre comença a fer-se un eixam de preguntes i té com a finalitat respondre-les totes, amb la definició final del que es pot considerar una beguda.

Us n'avanço algunes per fer boca. Separem menjar del beure, a partir d’aquí ens preguntem, allò que anomenem menjar (comida) es pot beure? El vi és una beguda, però si ho posem en una olla amb un pollastre, segueix sent una beguda? Un suc d’un tomàquet si el posem en una copa què és? I si el posem en una plat soper amb una mica d’oli i sal? I si el posem en un motlle al congelador que seria?