Opinió

Conèixer i comprendre ens fa lliures en el nostre negoci

En l'actualitat, la figura del cuiner esta de moda i la força mediàtica gira entorn d'aquest. La majoria dels cuiners mediàtics són al mateix temps emprenedors, amb o sense socis. Tot i això em de tenir clar que el cor d'un negoci és l'emprenedor que ho munta i ho gestiona en el seu dia a dia.
Una figura que preferiblement hauria de posseir unes competències professionals concretes per poder liderar el seu equip. Un líder que hauria de potenciar als seus treballadors un sentiment de cooperació, fent palès que la suma de tots fa possible que el negoci funcioni de manera eficient. Fomentant la idea que tots ells són necessaris però que a l’hora ningú sigui imprescindible. Per poder transmetre aquest pensament, hem de conèixer bé el funcionament del nostre negoci.
També ens ajudar a saber delegar, per formar i motivar un equip compenetrat  implicat amb la seva feina. Ser un líder que forma part d’un equip.
Conèixer i comprendre ens permet gestionar millor tot allò que passa en el nostre restaurant. Les nostres competències claus estaran relacionades amb la nostra conducta i actitud davant els nostres treballadors i el nostre negoci. Però que són les competències? Les competències són els coneixements, habilitats i destreses que desenvolupa una persona per comprendre, transformar i practicar al món que està vinculat.
Existeixen tres tipus de competències: les competències de base o bàsiques, les competències transversals o clau i les competències tècniques o professionals.
Les competències bàsiques són aquelles que permeten un accés a una formació o a un treball. Les competències clau són les habilitats i aptituds que ha de transmetre un emprenedor perquè el treballador desenvolupi de forma eficaç la seva funció. Entre aquestes estarien la resolució de problemes, la capacitat d'organització, la responsabilitat, el treballar en equip, l'autonomia, la relació interpersonal, la iniciativa o habilitat i la disposició per prendre decisions sobre propostes o accions.
Finalment les competències tècniques o professionals fan referència a les competències adquirides després d'haver realitzat una formació específica.
Com a empresaris és difícil conèixer de manera tècnica o posseir totes les competències que giren entorn el nostre negoci, implicaria ser especialistes en cuina, en servei, en cocteleria, en “somelieria”, en compres, en comercialització, en màrqueting, en comunicació, en gestió, en organització, en vendes, en comptabilitat i en un llarg etcètera. Però sí que hem de posseir un coneixement essencial per poder entendre i comprendre allò que passa en al nostre restaurant o negoci.
El nivell de profunditat d'aquests coneixements dependrà de l'estructura del negoci, l'equip, l’externalització que es faci, així com de l'oferta gastronòmica que s'ofereixi.