Opinió

Desgovern

Queden pocs dies perquè s’intensifiqui la campanya electoral i m’he proposat no fer llenya de cap dels candidats ni de les candidatures, com a mínim des d’aquesta tribuna d’opinió. Cada lector pot tenir la percepció personal i intransferible de com s’han fet les coses ens els darrers anys i quines garanties ens mereixen cada un dels candidats, i, el més important, què és el que esperem d’ells. Dosis de memòria per poder prendre una millor decisió i no basada únicament en la memòria recent. Alguns dels candidats són molt nous, però d’altres han jugat diversos papers a l’auca i sabem, o hauríem de saber, d’on pugen i d’on baixen, i com les gasten.
La baixa participació habitual als comicis electorals municipals cambrilencs denota el poc interès per part d’una gran part dels ciutadans. El motiu pot ser divers: desinterès general del que passa al seu municipi, desconeixement dels candidats, desconeixement dels problemes i possibles solucions plantejades pels candidats, manca de fe... diguem-ho com vulguem, però abstencionisme al cap i a la fi.
Aquest elevat abstencionisme genera un major grau de responsabilitat en els ciutadans que sí anirem a votar el 24 de maig i seria important que ho féssim reflexionant com repercutirà la nostra decisió sobre nosaltres mateixos. Com a ciutadans que som, paguem impostos, podem fer ús dels equipaments municipals, gaudim dels serveis municipals, com ara la neteja, la jardineria, la biblioteca o les festes majors per posar uns exemples, i ens podem beneficiar de les actuacions municipals orientades a millorar l’economia del municipi, a promocionar polítiques formatives laborals adequades o polítiques de major justícia social.
Per tant, el nostre vot, el dels 10.000 ciutadans que anirem a votar per triar un alcalde, té una repercussió molt més gran, palpable i directa sobre els ciutadans que la tria del president de la Generalitat o el president espanyol, que en darrer terme no fan gran política, sinó que obeeixen el que els diu un tercer ens polític: Europa.
No hauríem de votar per simpatia, per amistat o perquè un és de Cambrils amb pedigrí o és veí del meu barri. Anem malament si apliquem màximes d’amiguisme o similars. Seria preferible avaluar en el candidat i en els primers de la llista el grau de capacitat: principalment de gestió, però també de saber escoltar, d’honestedat, de continuar vivint en contacte amb els veïns que l’han triat...
No és la meva intenció desmarcar-me per uns o per uns altres, realment em sento incapaç de fer-ho i molt possiblement fins al darrer moment no decidiré per qui decanti el vot. Ara bé, el que potser hauríem de fer els cambrilencs es posar-nos majoritàriament d’acord en triar un equip de govern d’un o dos partits com a màxim, per tal de fer una ciutat tan governable com sigui possible. Si la majoria de partits treuen un o dos regidors, tres com a màxim, podem trobar-nos amb una olla de grills que superi en esperpent qualsevol de les legislatures viscudes fins ara.
Potser que ens prenguem seriosament el nostre vot el 24 de maig. Tampoc tinc clar com ho hauríem de fer per evitar l’atomització del proper consistori, però el que sí tinc clar és que si a les municipals guanya el desgovern, hi perdrem tots.