Opinió

Plantes per eliminar la contaminació del terra

Mireia Labrador i Jorge Pérez

Mireia Labrador Isern, Doctora en Genètica i Jorge Pérez-Valle, Doctor en Biotecnologia

Una de les principals característiques de la nostra societat és la creixent emissió de subs-tàncies contaminants al medi que ens envolta, especialment aquelles provinents de les activitats de caràcter industrial, agropecuàries o mineres. Aquests contaminants repre-senten un greu perill per als éssers vius que habiten el nostre planeta, inclòs l’ésser hu-mà. Com bé podeu imaginar, no es pot frenar el progrés de la nostra societat, però sí que cal trobar urgentment una manera més eficaç i econòmica per a la gestió de tots aquests residus. Fins fa poc, les úniques tecnologies per a la descontaminació de sòls estaven basades en tècniques fisicoquímiques, és a dir en activitats mecàniques o bé mitjançant l’ús de productes químics, que en moltes ocasions representen un cost elevat, un gran consum d’energia i fins i tot un greu impacte sobre les propietats del sòl. Afortunada-ment, en els últims anys han sorgit noves tecnologies, com ara la fitoremediació, que són molt més eficients a l’hora de reduir els impactes associats amb la contaminació.
La fitoremediació (del grec phyton que vol dir planta i remedium que significa recuperar l’equilibri) es pot definir com el conjunt de tecnologies que redueixen la concentració de diferents compostos tòxics mitjançant processos bioquímics que són realitzats per plantes i els seus microorganismes associats. Aquesta tecnologia és una alternativa sos-tenible, de baix cost i amb una aplicabilitat elevada per a la rehabilitació d’ambients afectats per la contaminació natural o bé humana.
En el cas de sòls contaminats per compostos orgànics (per exemple les femtes de rama-deria), les plantes poden absorbir els contaminants i metabolitzar-los pel seu creixement o bé emmagatzemar-los evitant, en ambdós casos, la seva dispersió a l’ambient. Si els contaminats són inorgànics (per exemple els metalls pesants) les plantes únicament els poden emmagatzemar. En qualsevol cas, és obi que és molt més senzill i eficaç retirar aquestes plantes amb el contaminant que intentar extreure’l directament del terra. Entre les plantes més utilitzades en fitoremediació podem trobar el pollancre, una espècie que es caracteritza pel seu ràpid creixement, la seva alta adaptació climàtica i per la gran capacitat d’absorció d’aigua, fet que permet l’extracció d’una gran quantitat dels conta-minats que es troben en dissolució en ella. Cal remarcar, però, que tot i que aquesta tèc-nica pot arribar a ser molt útil, també presenta certes limitacions. Per una banda, si el nivell de contaminació és molt elevat, la viabilitat de la planta es pot veure afectada, i per altra banda, la seva utilitat està altament limitada per la profunditat de les arrels. També és important esmentar que cal vigilar que aquestes plantes no siguin ingerides per cap ésser viu per tal d’evitar la propagació de la contaminació i els possibles danys causats per la seva toxicitat.
Tot i que actualment existeixen un gran nombre de plantes que poden ser útils per a la fitoremediació, aquestes són ineficients a causa de la seva limitada capacitat d’extracció així com per la manca de gestió de les grans quantitats de residus que generem. L’enginyeria genètica pot oferir una solució a aquest problema mitjançant el desenvolu-pament de plantes transgèniques amb millor capacitat d’absorció de contaminats. Actu-alment s’està treballant en aquest camp per poder obtenir noves espècies vegetals amb un sistema radicular més profund i amb un elevat potencial per a l’extracció de conta-minants, o en la millora de la capacitat d’emmagatzemament en les parts aèries de la planta per tal de facilitar la seva recol•lecció.
En qualsevol cas, tot i que s’ha de treballar en la millora d’aquestes noves tecnologies de descontaminació, també s’ha de conscienciar la població de la importància de dur a terme bones pràctiques agràries o industrials per tal de minimitzar tant com es pugui les possibles contaminacions i preservar així un ambient saludable.