Opinió

El turisme, salvació o botxí

Aquest any les previsions no han fallat, la Generalitat esperava l’arribada de 18 milions de turistes estrangers i 16.000 milions de despesa el 2016, i a l’espera dels darrers resultats, sembla que seran fins i tot millors. Han augmentat el nombre de turistes que han arribat a casa nostra, un nou rècord en relació als darrers anys.
A més, hem de dir que s’ha repartit més l’arribada dels turistes, darrerament la temporada era bona més aviat de mitjans de juliol fins a les dues setmanes de agost. Potser primer caldria de definir que es la bona (bàsicament que està tot ple i el calaix a final del dia treu fum).
Tinc fonts contrastades a peu de negoci que m’han dit que havien aprofitat després de la segona setmana d’agost per donar un dia lliure als treballadors pendents i haver de trucar-los perquè un dimarts se li omplia la terrassa.
El cert és que a Catalunya aquest any ha sigut de somni, els treballs temporals s’han disparat, les feines, feinetes, extres per esdeveniments... s’han multiplicat exponencialment.
A les acaballes de la temporada d’estiu d’aquet any podem fer una valoració, és un endemà de la fira!
Primer, unes preguntes: el turisme és el nostre salvador? És bo que tot giri envers el turisme? Si l’any que ve no és així, per què aquest any ha sigut tan bo? Bo per a qui? Més contractes temporals vol dir que la gent té una feina digna i un sou decent? Amb això es pot un viure o mal viure? Hem d’estar agraïts si és el millor que hi ha?
Són tantes preguntes de les quals un escrivà no té respostes. El que sí que és cert és que l’endemà de la fira l’atur ha pujat moltíssim, però això no és estrany, l’inquietant és que hi ha una pila de gent que pot viure amb el que treballa a la temporada, bé, siguem justos: que fa economia de la llar per estirar l’euro.
Ei! aixequem una mica els ànims, hem d’estar contents de ser el destí turístics de molts europeus i del turisme nacional, i millor no especular sobre el resultat de l’augment, les causes, el per què... perquè quedaria lleig.
La nostra oferta és molt bona, competitiva i dóna resposta a un gran espectre de turista, de totes les butxaques, familiar, ludicofestiu i de sonades celebracions. Intentem recollir el millor de cada casa perquè l’important és que a final de més es pugui quadrar caixa.
Els que sembren recullen, tot i que darrerament els carrers de casa nostra cada cop sembren més bars, cafeteries, restaurants, forns, súpers i no sé jo si floriran més turistes. Esperem que l’hivern no sigui molt llarg perquè la florida aguanti.
Bona sort!