Opinió

Abrahim: un nen amb tres pares biològics.

Mireia Labrador i Jorge Pérez

Mireia Labrador Isern, Doctora en Genètica i Jorge Pérez-Valle, Doctor en Biotecnologia

El passat 6 d’abril va néixer el petit Abrahim. En aquell mateix dia van vindre al món molts més nens però només aquest ha aparegut en tots els titulars. La raó d’aquesta in-esperada popularitat és que, a diferència de la resta de la gent que només tenim un pare i una mare biològics, Abrahim té tres progenitors.
Sempre hem sentit a dir que els fills contenen la meitat de l’ADN de cada un dels seus pares, però això no és del tot cert. Dins de les cèl•lules, hi ha uns petits orgànuls anome-nats mitocòndries que s’encarreguen de subministrar la major part de l’energia necessà-ria per a l’activitat cel•lular. A més de la seva funció energètica, les mitocòndries també contenen una petita quantitat d’ADN (0,18% del total) que només es pot transmetre de mares a fills. Durant la fecundació es produeix la fusió del nucli d’un espermatozoide (portador de l’ADN del pare) amb el nucli d’un òvul (portador de l’ADN de la mare), obtenint un embrió que té la meitat d’ADN de cada un dels pares i, a més a més, té l’ADN mitocondrial de la mare, que ja està present a l’òvul.
La mare d’Abrahim és portadora d’una malaltia anomenada síndrome de Leigh, que es transmet a través de les seves mitocòndries i que afecta greument el desenvolupament del sistema nerviós. Tot i que la mare està sana (només una quarta part de les seves mi-tocòndries porta la malaltia), aquest síndrome va ocasionar la mort dels seus dos pri-mers fills. Davant de la dificultat de la parella per tenir un fill sà, van decidir acudir a l’especialista en fertilitat John Zhang a Nova York per tal de buscar noves alternatives i evitar així la transmissió de la malaltia. L’equip del Dr. Zhang va extraure el nucli d’un òvul de la mare i el va col•locar dins d’un òvul d’una donant sana al qual prèviament se n’havia extret el nucli. D’aquesta manera es va aconseguir un òvul amb l’ADN propi de la mare i amb l’ADN mitocondrial de la donant ja completament lliure de la malaltia. Aquest òvul es va fecundar amb un espermatozoide del pare i l’embrió obtingut es va implantar a l’úter de la mare perquè es desenvolupés. 9 mesos després va néixer l’Abrahim, un nen aparentment sà i amb ADN procedent de tres persones diferents.
Tot i l’èxit obtingut, aquest naixement ha generat molta controvèrsia. El d’Abrahim no és el primer cas d’un nen amb ADN de tres progenitors. Als Estats Units a la dècada dels 90 ja es van assajar diferents variacions d’aquesta tècnica, però la falta de resultats clars, conjuntament amb els problemes ètics derivats de la manipulació d’embrions hu-mans, va fer que les autoritats del país en prohibissin la seva utilització. És per això que l’equip del Dr. Zhang es va haver de traslladar a Mèxic, on la manca de regulació al respecte va permetre que es pogués dur a terme el procediment.
Al nostre país, on aquestes tècniques encara no són legals, la veu dels experts ha criticat durament els experiments del Dr. Zhang. Segons Agustín Ballesteros, president de la Societat Espanyola de Fertilitat: “No s’hauria de permetre l’aplicació d’aquestes tècni-ques que no han sigut provades suficientment sense cap tipus de control ni comitè ètic que vigili el procediment”. En la mateixa línia, Carlos Simón, director de l’Institut Va-lencià de la Infertilitat, rebutja la manera en què s’ha fet publica la notícia. Segons les seves paraules: “En realitat, sense la validació d’una publicació científica, encara no tenim cap certesa del que s’ha fet. Ningú no ha revisat el procediment, i no podem asse-gurar que el nadó estigui completament sà”.