Opinió

Carta a la senyora alcaldessa

Senyora alcaldessa de Cambrils:

He llegit el comunicat sobre les informacions aparegudes en relació a l’ús de la pista d’atletisme durant el muntatge i celebració del mundialet que va sortir publicat el passat dia 27 de març.

M’ha semblat un bon discurs polític en què vostès intenten justificar, sense admetre, una sèrie d’errors i males gestions.

Tinc una sèrie de puntualitzacions a fer-li i certs dubtes que espero que vostè, ja que és l’alcaldessa de “la proximitat, la transparència i el diàleg” com va dir a la seva última conferencia, em pugui resoldre.

Els organitzadors del mundialet el passat mes de juliol ja estaven buscant hotels per la zona, i a mitjans del mes d’octubre van penjar a la seva pàgina oficial l’anunci de la celebració d’aquest esdeveniment a Cambrils.

¿Com és que vostè no comunica l’afectació de la pista d’atletisme fins a mitjans del mes de gener?

Si ho hagués fet abans, entre tots, haguèssim pogut trobar una solución mínimament consensuada. La pista d’atletisme no és nostra com vostè ja ha dit en alguna ocasió, però tampoc és seva. Vostè només és una gestora, i no gaire bona pel meu gust.

No sé quantes reunions ha tingut durant aquest temps amb els directius dels clubs afectats. El que sé, perquè hi era, és que la única reunió que ha mantingut vostè amb els pares i les mares dels nens i nenes afectats va ser el dia 7 de març. Això vol dir un mes i mig després de que la zona central de la pista ja no estigués disponible a causa de la ressembra, i només una setmana abans de la que, a priori, era la data d’inici del muntatge de les graderies, data que finalment va ser postposada al 27 de març. Una mica tard per mirar de buscar solucions, no li sembla? En aquesta reunió en qüestió és cert que vostè ens ofereix la possibilitat d’entrenar a Reus durant aquestes cinc setmanes, però quan li fem veure que hi ha nens que s’entrenen de 18:00 a 19:00 hores, altres que ho fan a partir de les 19:00 hores, etc., i que per tant la solució no passa per un autocar que traslladi als atletes a les 17:30 hores i els retorni a les 21:30 hores, vostè es queda sense arguments.

La resposta dels pares a la seva proposta va ser desestimada per diferents motius. No és viable tenir a nens i nenes que s’entrenen una hora diària quatre hores fora de casa, perquè els deures no es fan sols, ni els exàmens s’aproven sols i tampoc és gaire adequat per menors en edat escolar haver de sopar a partir de les deu de nit. A més, molts pares i mares ens vem quedar amb la sensació de que marxar aquest any a Reus a entrenar hagués significat haver de fer la mateixa peregrinació cada any, i això a la llarga representa la fi del club d’atletisme de Cambrils.

Ara si em permet deixem de parlar de les propostes que vostè ens va fer i parlem de les que nosaltres li vem fer.

No ens oposem en absolut a la celebració del mundialet a Cambrils, el que passa és que no entenem que, a part de la desfilada d’inauguració, s’hagui de fer ús de la pista d’atletisme. De totes maneres, si no hi ha alternativa possible, podem arribar a assumir que durant una setmana a l’any els nostres fills no es puguin entrenar. Però posi les graderies fora de la pista i deixi-les fixes si vol. Després de deu anys veient els entrenaments i competicions dels nostres fills drets li agrairíem que per fi ens poguéssim asseure.

Vostè, a aquesta proposta, ens va contestar que ja havia encarregat un informe a una empresa perquè estudiés aquesta possibilitat, però que en el seu informe aquesta empresa ho desestimava totalment. Quan li vem preguntar que quina era aquesta empresa i com podíem aconseguir una còpia d’aquest informe vostè ens va dir que no n’havíem de fer res.

Senyora alcaldessa no sé què pensar. O la transparència de la que fa vostè gala deixa molt que desitjar, o tenim la pista d’atletisme situada en terreny pantanós i no ens vol espantar, o senzillament tota aquesta història d’empreses i d’informes és falsa.

També li vem transmetre la nostra preocupació per l’estat en que quedaria la pista després de suportar durant varis dies el pes d’unes graderies amb més de 8.000 persones a sobre. Les seves explicacions no ens van tranquil·litzar. Ens va dir que no ens preocupéssim: que al “tatami” no li passaria res, i que si aquest resultés danyat l’organització del mundialet es comprometia a arreglar-lo. La llàstima és que aquest compromís és un compromís verbal, que no hi ha res per escrit.

De tot aquest assumpte sembla que la única cosa que vostè té per escrit és el malestar d’alguns clubs signants del manifest que no han donat la seva autorització al club d’atletisme per fer servir el seu nom. Poca cosa sé sobre aquest extrem ja que no sóc directiu del club, però pel que he sentit, representants d’un dels clubs ens han comunicat que ells no han enviat cap escrit a l’ajuntament, un altre club explica que des de certes instàncies pseudo-polítiques els han demanat explicacions de per què signaven el manifest, i dels altres dos clubs fins ara cap noticia. És estrany però que si a tots els clubs implicats se'ls ensenya el manifest, se'ls lliura els fulls per la recollida de signatures i se'ls informa dels terminis per portar les signatures a l’ajuntament, al final pugui haver algun tipus de malentès. De totes maneres, vostè, per això no ha de patir. Si el club atletisme Cambrils ha fet alguna cosa incorrecte envers aquests altres clubs es disculparà. Ha de saber, però, que si ens haguéssim trobat sols davant del que considero un greuge com el que estem patint, haguéssim tirat endavant amb la iniciativa igualment.

Per acabar comentar-li que ningú té cap dubte de la repercussió mediàtica del mundialet. En canvi, en referència al tema econòmic tinc molts interrogants, però esperaré pacientment el moment en que l’ajuntament decideixi fer-ho públic. M’agradarà saber quant haurà costat el resembrat i el regar la gespa tres vegades al dia, i si ho continuarà fent després del mundialet, perquè curiosament en deu anys no s’havia ressembrat ni regat mai. M’agradarà saber quant haurà costat desmuntar i tornar a muntar la gàbia de llançaments (martell i disc), ja que aquesta estructura va ancorada a terra i no crec que el procés sigui barat. Perquè, passat el mundialet, la tornarà a muntar?

La celebració del mundialet es portarà a terme durant la Setmana Santa. De cara a futurs esdeveniments procuri que es desenvolupin durant els mesos de novembre o febrer per exemple. Els hotelers i restauradors li agrairan. Li dic això, bàsicament, perquè no recordo els carrers de Cambrils buits per Setmana Santa.

Si entra vostè a la pàgina oficial de l’organització del mundialet a l’apartat hotels d’allotjament dels participants comprovarà que només un dels sis hotels del llistat està a Cambrils. La resta estan a Salou o Vila-seca. És així o hi ha algun tipus d’error?

D’altra banda, durant aquestes cinc setmanes d’afectació de la pista d’atletisme, i no únicament per Setmana Santa, venien per iniciativa del club d’atletisme de Cambrils, tres equips diferents d’atletes del País Basc, Andorra i França a fer part de la seva preparació a la nostra població. Vistos d’aprop no donaven la impressió de ser persones que dormissin al ras ni de que s’alimentessin de l’aire. Aquests equips han decidit marxar a altres llocs a fer les seves activitats. Ja ho veu: Cambrils, turisme d’esport. Els vem intentar convèncer de quedar-se: “no marxeu, tenim tres carrils per fer atletisme”, “i quan hagueu de fer llançaments de pes, javelina, disc, martell, salts de llargada, amb perxa, triple salt, longitud o carrera d’obstacles parleu amb l’alcaldessa, que és molt amable i us posarà un autocar gratuït per anar a Reus”. Però són molt tossuts i no els vem poder convèncer. Potser si vostè parlés amb ells… A més a més no tornaran de cara al futur perquè els passa el mateix que a mi: no tenen cap garantia per part seva de que la pista no quedi malmesa, ni de que vostè l’any vinent no torni a prendre les mateixes decisions. ¿Ens pot donar aquestes garanties?, senyora alcaldessa.

Per acabar disculpi si aquest escrit en algun moment li ha semblat ofensiu. No és la meva intenció, però pensi que convisc amb dos petits atletes que se senten perjudicats per les seves decisions, i ara per ara, a casa meva, vostè té més números de passar a la història com la persona que es va carregar l’atletisme a Cambrils que com l’alcaldessa de la proximitat, la transparència i el diàleg.

Atentament
Carles Rebollo