Opinió

Veritats i no mentides sobre Secomsa Cambrils

Quan es posen els números damunt de la taula, quan es donen les dades tal com són, quan s'expliquen totes les coses i no solament les que interessen a una part, és quan qualsevol persona, independentment del color polític que tingui, et recolza. Parlo de Cambrils, on un sistema surrealista entorn de la gestió de residus i neteja viària ens ha portat a sol·licitar diverses mesures per 'canviar el sistema'. Sistema relacionat amb la butxaca que no dóna lloc a canvi.

Partim del 2004, quan l'Ajuntament de Cambrils decideix delegar la gestió de residus i neteja viària -fins al moment gestionada per una empresa privada-, a un ens públic, el Consell Comarcal, que prestaria el servei a través de l'empresa Secomsa Cambrils. Aquesta decisió es concreta en un conveni que regulava les condicions prestatàries i contra prestatàries. És a dir 'què em dónes i a quin cost'. Una d'elles, crear un Consell d'Administració format per regidors que cobrin de l'empresa que gestiona el servei: Secomsa Cambrils. Aquest conveni finalitza al març del 2017 i s'ha anat renovant en aquests últims 12 anys. Ara toca decidir si renovar-ho altre cop o canviar-ho, per això sol·licitem dues coses.

Primer, un estudi previ de les diferents alternatives per prestar el servei de gestió de residus i de neteja viària a Cambrils amb la finalitat d'identificar quina és la millor opció. Des de Ciutadans volem l'opció més eficient i eficaç pels cambrilencs, independentment de si l'empresa que gestiona el servei és pública, privada o mixta. Per a nosaltres és de sentit comú analitzar totes les alternatives possibles abans de decidir una despesa tant important pel consistori. El govern ens va dir que era impossible fer l'estudi.

I segon, per prendre les decisions amb objectivitat, transparència i sense cap influència, vam proposar que se suprimissin els sous i dietes que rebien els regidors que formàvem part del Consell d'Administració de l'empresa Secomsa Cambrils. Resulta paradoxal, però sí, els mateixos regidors que decideixen delegar el servei o no en aquesta empresa que no pertany a l'ajuntament, estan cobrant un sou o dieta d'aquesta. Per tant, enteníem que no podíem cobrar d'una empresa que estàvem contractant indirectament i menys que algú guanyés més de mil euros per assistir a una reunió.

La proposta la va presentar Ciutadans (C's) Cambrils al juliol en el Consell d'Administració. Alguns membres es van empipar de valent, van arribar a perdre les formes. La proposta de C's es va elevar a la Junta General -de la qual C's no forma part-, i va ser rebutjada. Com que aquesta decisió afectava directament a regidors de Cambrils que havien de decidir si volien seguir cobrant aquest sobresou o preferien que es destinés al mateix servei, C's va presentar la proposta al Ple municipal. Alguns es van sumar però amb matisos, uns altres no podien donar suport a la iniciativa per la seva història, i el govern (ERC-CIU-PSC) va votar en contra.

La postura del govern la va defensar la portaveu de CiU, el partit més afectat per la mesura, ja que perdia en sous més de 30 mil euros anuals. No tenien arguments per defensar tal despropòsit i després d'un debat en el qual els convergents només van donar dades errònies, tots els partits van quedar retratats. Ara els cambrilencs saben qui ha defensat els interessos de Cambrils i qui ha defensat els interessos del seu partit. Així de senzill. Amb veritats i no amb mentides.