Opinió

De la neutralitat al proselitisme

Les democràcies consolidades i homologades com a tals a tot el món estableixen com a criteris bàsics per considerar-se com a tals la submissió a una sèrie de principis fonamentals. En l'àmbit polític es parla freqüentment del principi de legalitat, és a dir, aquell que estableix que tot exercici d'un poder públic ha de realitzar-se conforme a la llei vigent i la seva jurisdicció, i no a la voluntat de les persones. No obstant això existeixen d'altres, i avui, lamentablement, hem de recordar un altre igual d'important: el principi de neutralitat de les institucions públiques.

Les administracions, i per descomptat, els càrrecs electes, han de servir amb objectivitat els interessos generals i no es poden utilitzar amb finalitats partidistes. D'una altra manera, aquells que fan servir en el seu profit actes públics, celebracions festives i qualsevol altra manifestació en la qual s'actuï com a representant públic fora dels actes de partit i dels fòrums de discussió política, per acció o omissió, poden incórrer en el sectarisme, entès aquest com a intransigència en la defensa d'una idea o ideologia. Aquest proselitisme, entès com la voluntat de guanyar adeptes emprant qualsevol mitjà, és especialment greu quan s'exercita imposant una visió parcial i no objectiva sobre la del conjunt dels ciutadans. Estic parlant, per exemple, de permetre per omissió que en monuments patrimoni de tots els cambrilencs s'exhibeixin símbols que no ens representen a tots, incomplint al nostre entendre l'ordenança de convivència ciutadana.

També estic parlant de transformar una efemèride com és la celebració del Setge en un manifest separatista, excloent d'una celebració local a més de la meitat dels cambrilencs.

La Alcaldessa de Cambrils té la potestat de portar com a presentador o pregoner a qui desitgi, però és comprensible que moltes persones no estiguin d'acord en que aquest any s'hagi convidat a una persona que te com a únics mèrits reconeguts ser senador d'ERC, haver redactat un document que ningú li ha demanat, i haver estat suspès del seu càrrec per "legitimar l'incompliment de la llei" i per "ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials". Sense oblidar que ha estat també nomenat càrrec de confiança de la Generalitat en el lloc de director del Programa per a l'estudi de les institucions i els organismes en l'àmbit de l'Administració de justícia i el poder judicial a Catalunya, amb els drets i les obligacions inherents al seu lloc, amb efectes de 29 de juny de 2015, amb un sou de 84.078,5€ i un complement addicional de 3.357,12 € anuals.

Un comentari apart mereixen les intervencions tant de l'Alcaldessa com del senyor Vidal, més pròpies d'un míting electoral d'Esquerra que d'un acte institucional. Apropiar-se dels actes públics per imposar una visió política no és de rebut, atès que amb això no fan sinó excloure a una part molt important dels cambrilencs, que no coincidim amb els seus plantejaments i als quals se'ns expulsa d'un acte en el que tenim tot el dret a estar. No entraré en el fons del discurs, impropi d'un jutge, però que no va sorprendre a ningú per previsible i reiteratiu.

A l'anterior plenari li vam demanar a la Alcaldessa que deixés de fer servir els actes institucionals com a actes de partit, i que obligui a retirar dels nostres monuments i espais públics qualsevol simbologia partidista, recuperant aquests espais com a elements de cohesió social en comptes d'escenari per exhibir elements de confrontació i exclusió. Ho farà? Veient la trajectòria de l'actual equip de govern la resposta serà per força negativa. Un altre error en la ja llarga llista d' errades d'aquest govern, sens dubte un dels pitjors que es pot recordar a Cambrils.

David Paul Chatelain
Portaveu del Grup Municipal del PP de Cambrils