Opinió

Ens ho haurien d'explicar

Fa temps que li dono voltes i no ho entenc. M'explico: arrel de la crisi que encara patim hi ha hagut molts milers de famílies que no han pogut pagar les quotes impossibles(1) d'hipoteques impossibles(2) per la compra dels seus habitatges a preus impossibles(3); llavors els bancs, molt seriosos(?) ells, van executar les hipoteques, en la majoria dels casos van desnonar els deutors deixant-los al carrer i endeutats de per vida i van assumir la possessió de les finques.

Fins aquí, per dur que sigui encara arribo a entendre-ho, el que ja no entenc és la continuació: les finques devaluades fins a límits ínfims han passat de mà en mà fins arribar als nomenats fons voltors que les han comprat en "paquets" pràcticament a pes, o sigui a preus ridículs; perquè als brillantíssims executius dels bancs no se'ls va ocórrer que potser suavitzant les condicions als deutors (reajustant terminis, baixant quotes, fent petites reduccions del capital degut, introduint períodes de carència...) aquests haurien pogut afrontar les respectives operacions, continuarien a casa seva i les entitats haurien conservat tot o gairebé tot el valor nominal dels seus crèdits?.

O és que l'operació, la global vull dir, era molt més sofisticada i perversa?; com per exemple omplir el mercat d'hipoteques no retornables a la més petita crisi per executar-les amb pèrdues astronòmiques que de tota manera serien absorbides pels estats perquè el sistema bancari no s'esfondrés per després aquests bens a preus rebentats fer-los passar als fons voltors que son d'ells mateixos, dels bancs o dels seus accionistes o executius vull dir, i que encara que a valors molt baixos representen un benefici net perquè les pèrdues els les hem pagat entre tots -els mateixos desnonats inclosos-?.

És que si no, no ho entenc perquè (1) els bancs coneixien les capacitats econòmiques dels deutors i sabien que a la més mínima sotragada no podrien pagar; (2) les hipoteques es concedien per imports de superaven de llarg el valor comercial de la finca -amb taxacions teledirigides per les pròpies entitats bancàries-; (3) els preus havien assolit, impulsats pels propis bancs, propietaris o participants de moltes de les grans promotores, nivells absolutament demencials. Tot això no ho veien?, massa interrogants sense resposta,  per tant ens ho haurien d'explicar molt i molt bé. Ho faran?, ho dubto.