Opinió

Els perills i els beneficis del sol

Mireia Labrador i Jorge Pérez

Mireia Labrador Isern, Doctora en Genètica i Jorge Pérez-Valle, Doctor en Biotecnologia

Amb l'arribada de l'estiu les platges s'omplen de milers de persones que busquen desesperadament el sol sense tenir en compte el gran nombre de riscos que involucra. Una llarga exposició al sol, no només ens aporta un alt risc de deshidratació o d'insolació sinó que també ens augmenta de manera considerable en el risc de patir diversos tipus de càncer de pell (majoritàriament epiteliomes i melanomes) o bé de patir envelliment prematur de les nostres cèl·lules cutànies.
Segons un estudi publicat fa un parell d'anys, sembla que la gran atracció que tenim a la llum solar és deguda a l'alliberament d'endorfines (o també conegudes com a hormones del benestar) que actuen en el nostre organisme d'una manera similar de com ho fa una droga. Per tant, l'exposició crònica al raig UV (presents en la radiació solar) pot actuar com l'heroïna o com alguns medicaments provocant, en alguns individus, una autèntica conducta de addicció.
Per altra banda, l'exposició al sol també té molts efectes beneficiosos per al nostre organisme. Un dels efectes positius més coneguts de la llum solar és la seva capacitat per activar la producció de vitamina D. Aquesta vitamina, que de forma natural només es troba en uns pocs aliments, és necessària per formar correctament els nostres ossos i dents, ja que ajuda a l'absorció de calci. S'ha comprovat que entre 10 i 15 minuts d'exposició al sol tres cops per setmana són suficients per produir la vitamina D que el nostre cos necessita. A més a més, en alguns estudis recents s'ha trobat que la vitamina D pot protegir al nostre organisme contra alguns tipus de càncer. Prendre el sol també millora les nostres defenses, promovent un augment en la producció de glòbuls blancs i limfòcits, i dilata els vasos sanguinis superficials, augmentant la circulació de la sang a la pell i disminuint així els valors de pressió arterial. De la mateixa manera, l'exposició al sol és necessària per metabolitzar el colesterol, i està comprovat que un augment en les hores de sol que rebem cada dia pot reduir els seus nivells en sang.
I no només té efectes positius per a la nostra salut, sinó també per al nostre estat anímic. Els raigs UV de la llum solar estimulen la producció d'hormones com la serotonina, que té efectes relaxants, la testosterona, que pot millorar l'activitat sexual, o la melatonina, que regula els cicles de la son.
Per tal de poder gaudir de tots aquests beneficis que ens aporta la llum solar sense posar en perill la nostra salut hem de ser moderats en les nostres exposicions, evitar prendre el sol en les hores centrals del dia i sempre fer servir una crema de protecció adequada per al nostre tipus de pell. El més important és tenir en compte que l'exposició al sol és necessària però que cal fer-ho en moderació i utilitzant sempre el sentit comú.