Opinió

Ni oblit ni perdó

Avui, dia 20 de novembre, fa quaranta anys de la mort del dictador Francisco Franco.
Avui quaranta anys després, l’estat espanyol, és l’únic estat europeu que no ha condemnat de forma enèrgica i contundent els crims comesos per la seva dictadura.
Avui quaranta anys després, hi ha judicis sumaríssims que esperen ser revisats per tal d’esbrinar la veritat i rescabalar el bon nom de la gent que va ser jutjada sense les plenes garanties d’equitat i de justícia.
Avui quaranta anys després, m’uneixo a aquells que reivindiquen justícia pels crims comesos pel franquisme.
Ni els hereus directes del seu mandat dictatorial ni, per suposat ara els seus néts han estat capaços de condemnar la seva figura i als diferents governs que li van fer costat i donar suport al llarg de molts anys.
Al no fer-ho, eviten per sempre més, la possibilitat d’obrir les portes a una nova visió i revisió de la història de Espanya.
A tots els seus hereus, que avui s’omplen tan la boca, demanant, per activa i passiva, l’obligació d’acceptar i acatar l’ordre constitucional així com el respecte a les seves lleis, tan sols els hi podem dir i recordar que el seu estimat dictador va ser el primer en incomplir i aixecar-se en armes en contra de les lleis de la República Espanyola.

Avui a la Europa democràtica és impensable que hi hagin fundacions públiques i/o privades que es dediquin de forma barroera a la lloança i a l’exaltació de les figures dictatorials que han existit al llarg de la història europea. No hi ha cap possibilitat de trobar-ne una amb el nom de Hitler, a l’estat alemany,  així com la de Mussolini a l’estat italià, a excepció, això, sí, de l’estat espanyol,
Aquests hereus no pas el condemnen sinó que disposen d’una fundació pública/privada per tal de lloar-ne i engrandir la seva figura, amb l’agreujant de rebre una important quantitat de diners dels pressupostos de l’estat.
Cada any amb motiu de l’aniversari de la seva mort encara, hi ha qui pren els carrers per honorar-lo i recordar-lo, i posats a fer concelebren misses per tal de plorar-li les seves gràcies.
Pensàvem, gent de bona fe, que amb l’anomenada llei de la memòria històrica s’obria la possibilitat de passar pàgina a la negra i fosca nit del franquisme, ai que ingenus hem estat.

Avui quaranta anys després, paguem les conseqüències del no trencament democràtic que impulsàvem des de l’Assemblea de Catalunya, i d’altres forces polítiques enfrontades al vell i nou franquisme.

Avui quaranta anys després, tan sols unes paraules NI OBLIT NI PERDÓ.



Jordi Fargas
Conseller Nacional
Esquerra Republicana de Catalunya