Opinió

Temeraris

Les primeres setmanes de gener, igual que floreix l’ametller, floriran candidats i candidatures per presentar-se a l’Ajuntament. És la mateixa cançó que els ciutadans hem de sentir cada quatre anys. Algú s’ha de presentar, això és ben cert, però les eleccions municipals arriben en un moment en què el ciutadà n’està fart de polítics i política, de sobres i imputacions, de mentides i falses promeses, de pocavergonyes i apoltronats.
Quan surti el present article, algunes candidatures ja s’hauran fet públiques, d’altres estaran a punt de caure i alguna potser no arribarà a reeixir, però entre uns i altres hi podria haver 10 candidats a alcalde o alcaldessa, 200 candidats a regidors i 30 candidats a suplents.
La rumorologia d’aquestes setmanes és d’allò més sorprenent: ciutadans que asseguren que els festegen tots els partits, candidats que no troben gent per fer la llista i que hi acabaran posant el cunyat, el sogre i el fill per tal d’omplir, candidats que no els coneix ningú tret dels seus veïns d’escala, candidats sortits d’un barret de copa...
Afloren alguns tripijocs i pressions que alguns exerceixen per tal de vetar o promoure determinades persones... tot un exemple de democràcia i transparència que els ciutadans aplaudim a cor què vols i que fan augmentar l’entusiasme i admiració per aquells ciutadans tan “honestos” que es passegen per les llistes electorals, i tant hi fa que en edicions passades potser ho fessin en llistes diferents.
Veient l’elenc de candidats i potencials candidats, serà igual qui es presenti i serà igual a qui es voti. Així de cru ho veig i cap opció em predisposa a tenir una mica d’esperança. Surti qui surti i surti la composició que surti, hi perdrem tots. I m’explicaré:
El que sembla més segur és que no hi haurà un partit que obtingui majoria i caldrà pactar. I quan es pacta, no es pacta un govern, sinó petites parcel·les que cada partit intenta protegir. Si són molts els partits que entren al govern, les batalles parcel·làries seran encara més sorolloses.
Confeccionar la llista en base a les amistats i en base a les pressions internes o externes i a la manca d’efectius reals és, deixeu-me dir-ho finament, una temeritat. També és una temeritat anar a votar un partit perquè és el meu de tota la vida, sense tenir ni idea de qui es presenta i què representa, o anar a votar moguts per la idea de venjança o com a sistema de protesta.
Hem de pensar que el nostre vot serveix per decidir moltes coses, a part de qui seu a les poltrones de la sala de plens: si s’opta per unes inversions o unes altres, si la representació del nostre municipi serà més o menys efectiva ens els òrgans supramunicipals (Consell Comarcal i Diputació), si se sabrà gestionar pressupostos milionaris, si se sabrà negociar amb bancs o atreure inversions...
Hauríem d’anar a votar amb responsabilitat, malgrat que no sóc el més indicat per reclamar responsabilitat als meus conciutadans, quan a quatre mesos escassos de les eleccions encara no sé si finalment m’hauré de quedar a casa, desencisat com estic davant del panorama que se’ns presenta.