Opinió

Ja n'hi ha prou!

Els darrers dies Cambrils ha estat portada i informació destacada a tots els mitjans de comunicació del territori però també d’arreu del país. La nostra ciutat ha assolit un tipus de protagonisme que no és el que més ens convé i que a tots els cambrilencs i cambrilenques ens desagrada i avergonyeix profundament.
Un dels efectes col·laterals d’aquesta greu crisi econòmica que patim ha estat el de contribuir a destapar el mal govern, les trampes i, fins i tot la corrupció provada, d’alguns gestors tant del sector privat (directius de bancs, presidents de grans empreses, etc) com del sector públic on afecta a diferents àmbits de totes les administracions i a tots els nivells. Per això, sovint, quan parlem de la “crisi” ja ens hem de referir a quelcom més que a l’economia, sinó a una crisi que és també política i institucional. En realitat ens han enfonsat en una crisi que afecta tot el sistema.
Fins fa pocs dies, a Cambrils la queixa majoritària per part de la ciutadania era la que expressava el seu descontent vers un equip de govern amb una gestió pobra, erràtica, dispersa, desorientada, equívoca i en massa ocasions matussera, com per exemple en el cas de les polítiques de personal i dels diferents Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) per ells impulsats, o la indecisió respecte al futur de l’Escola de Música, entre altres molts exemples.
Però ara l’escenari s’ha complicat. La situació creada pel Regidor d’Hisenda destituït per apropiar-se diners de forma indeguda de l’empresa municipal Ingesòl és molt greu, i corrobora que el caos i desordre en la gestió de l’actual Equip de Govern no és només pel que fa a les decisions que afecten exteriorment, sinó que és quelcom més profund que afecta el moll de l’os de la seva actuació política.
Des del Nou Moviment Ciutadà per Cambrils (NMC) creiem doncs que hem arribat al límit, al moment de dir que ja n’hi ha prou, que ja no podem continuar de la mateixa manera, que la paciència té un límit. I vull deixar clar que quan afirmem això no es tracta d’una estratègia premeditada sinó que és un pronunciament que fem des del sentit comú i que també comparteix la gran majoria de cambrilencs i cambrilenques.
En moltes ocasions he dit personalment que a la nostra ciutat s’ha institucionalitzat una manera de fer política basada en les directrius interessades i vuitcentistes dels grans partits, més orientats a barallar-se entre ells per mantenir el poder, que en treballar de manera eficaç i eficient en benefici de la ciutadania.
Quan escolto les acusacions i els retrets que es fan entre ells m’indigno pel teatre que en el fons representen. I, més concretament, la meva indignació està motivada perquè veig que ells mateixos no entenen res, que no assumeixen la responsabilitat que el moment actual exigeix, que no aprenen dels seus errors del passat, i que estan més preocupats en mantenir el seu estatus que en avançar cap a una nova manera de fer política.
És per això que, des del NMC, presentem un canvi radical en el contingut i en la forma d’exercir el govern municipal. I aquesta transformació comença per la transparència total i de tots els àmbits de la gestió de l’Ajuntament, per la realització d’auditories anuals en totes les empreses i les principals àrees de gestió, per la racionalització de la despesa i, finalment, per l’establiment d’una relació d’objectius prioritaris i dels terminis corresponents per assolir-los.
Pel que respecta als continguts essencials, generar llocs de treball a la nostra ciutat ha de ser una prioritat absoluta, i aquest tema ens preocupa i ens ocupa al NMC. Donada aquesta situació ja podem avançar que part del nostre proper programa electoral es dedicarà a proposar l’ampliació i l’establiment de nous convenis amb la resta d’administracions per assolir aquest mateix objectiu, però també el desenvolupament de programes de cooperació público-privada amb les empreses locals i els autònoms que afavoreixin el transcurs de la seva activitat mitjançant mesures administratives de diferents tipus.
D’altra banda, el canvi radical en les formes que proposem consistirà en governar des del diàleg en comptes de fer-ho des de la prepotència en la que està instal·lat el govern actual. Al NMC no ens agrada la prepotència, per això mai l’acceptarem. El nostre treball serà sempre des del respecte i la consideració vers tothom, des de la proximitat i el consens, buscant a la vegada les millors prestacions en totes les àrees administratives de l’ajuntament.
En definitiva, una nova manera de governar per encetar una nova època en la que el govern municipal serà ferm i alhora dialogant, honest, transparent, rigorós i creïble.
Una nova època que servirà per deixar enrere un sistema obsolet basat en incomprensibles pactes de despatx per part dels grans partits i en estratègies que tenen per únic objectiu la conservació, sigui com sigui, del poder.