Opinió

Les drogues en temps de crisi


Avui en dia parlar de drogues és parlar d’una cosa quotidiana, si més no en un entorn adolescent- juvenil.

Les drogues estan gairebé als patis de totes les escoles (encara que ens costi de reconèixer-ho) i hi ha enquestes que anuncien que l’edat d’inici de consum és al voltant dels 13-14 anys. Això vol dir que el temps d’iniciar la formació i l’educació ha de ser anterior. Això vol dir que qualsevol persona amb 12 anys ha de tenir la informació i el criteri suficient per saber què passa quan prens drogues i quines conseqüències té, i a més saber dir no!

Això no és una tasca fàcil, als adults ens costa parlar d’aquests temes amb els nostres fills. Potser perquè creiem que no en sabem o per si hem tingut alguna experiència tenim por que ho notin i pensin qui sap què...

En front d’això el millor és tractar el tema de la manera més objectiva possible. Quan una cosa es prohibeix es fa més atractiva. Quan un és capaç de reconèixer que qualsevol medicament o fins i tot algun tipus de menjar (com poden ser els additius d’alguns productes alimentaris) poden ser nocius per a la nostra salut, podem començar a relativitzar el tabú o la il·legalitat de les drogues i fer front a la necessitat d’informació i formació dels nostres fills i filles, ja que a causa de la prohibició, augmenta el tràfic i, per tant, la necessitat de captar nous addictes.

Normalment es coneixen els efectes beneficiosos, però ja no es coneixen tant els de mitjà o llarg termini (acostumen a ser els més perjudicials), que és on hem de fer més incidència perquè el consum si arriba sigui més conscient i, per tant, més responsable. Perquè en el fons, ens agradi o no, l’últim pas està a les seves mans i, que jo sàpiga, la censura ens ha portat on som ara, a un consum cada vegada més precoç i més abusiu. Per tant, eduquem i formem els nostres fills i filles perquè siguin crítics i tinguin el caràcter suficientment fet per saber dir no!