Opinió

Canviar la manera de fer política

L’ajuntament és el lloc on la democràcia conviu més directament amb la ciutadania. Per tant, segurament no m’equivoco si afirmo que els ajuntaments són els pilars bàsics que sustenten tot l’edifici del sistema democràtic. Els regidors i regidores, a banda de ser els representants legítims de la voluntat popular, som els depositaris dels valors cívics més nobles posats a disposició del benestar general.

El passat 29 d’abril, l’assemblea del Nou Moviment Ciutadà per Cambrils (NMC), després d’haver endegat un procés de primàries obertes, em va ratificar per encapçalar el proper any 2015 el projecte de transformació que tenim per la nostra estimada població. Un dels canvis més importants que proposem és que la política de Cambrils no sigui sucursalista de cap estratègia partidista a gran escala. Sovint veiem com els grans partits utilitzen les ciutats mitjanes i petites, com la nostra, no com un fi en sí mateixes sinó com un mitjà dins una estratègia més amplia, a nivell territorial o fins i tot a nivell de país, que els permeti treure pit, i, per tant, assolir avantatges dins d’altres organismes com poden ser la Diputació, el Consell Comarcal de torn o el Parlament de Catalunya.

Al NMC tenim molt clar que el nostre únic objectiu és treballar per Cambrils i des de Cambrils. Les nostres aspiracions comencen i acaben a la nostra ciutat on, per cert, hi ha molta, moltíssima, feina pendent, i que és urgent realitzar. Els resultats de les passades eleccions municipals del 2011 van propiciar un pacte de govern que només es pot entendre des de la premissa de mantenir el poder a qualsevol preu, i dels interessos, únicament partidistes, de cadascun dels tres partits que el van signar. L’inconvenient és que els perjudicats som els cambrilencs i cambrilenques que veiem com els errors, la manca d’idees, la paràlisi i la pèrdua d’oportunitats de futur són el pa de cada dia d’aquesta aliança o conveniència. Tots tenim al cap un gran nombre d’exemples, des dels ERO fallits, els anuncis al voltant de l’Escola de Música, la pèrdua de la delegació de l’UNED, el tancament de la sala d’exposicions a l’edifici consistorial, els problemes al Casal de la Gent Gran o la mala gestió dels efectius de la Policia Local, per esmentar només uns quants casos. En definitiva, un espectacle d’improvisació i jocs malabars als quals els cambrilencs i cambrilenques assistim amb preocupació doncs el futur a mitjà termini de tots nosaltres depèn de l’encert de les decisions que ara es prenguin.

Les ciutats veïnes així ho han entès i, per tant, els seus governs s’han espavilat a prendre posició i protagonisme en projectes importants de futur, al mateix temps que el nostre municipi perd pistonada.
Davant d’aquest panorama i com a cap de llista acabat d’escollir per l’assemblea del NMC presento públicament les meves credencials. Als que governen actualment els hi queda menys de dotze mesos de mandat i, com els mals estudiants, haurien, almenys, d’intentar salvar la cara fent un esforç de darrera hora. Però em temo que, com aquells que no fan els deures quan resulta desitjable, preferiran fer trampes, en forma d’anuncis de projectes increïbles i molta inversió en publicitat i confeti, en comptes de posar-se a treballar i intentar recuperar el temps perdut.

Sigui com sigui, estic convençut que ha arribat el moment de canviar la manera de fer política. Una manera nova que es fonamenti en la defensa dels valors més nobles com poden ser la voluntat de servei, la modèstia, la capacitat de diàleg, la sinceritat i la honradesa, alhora que es pugui fugir del tacticisme propi dels grans partits que entenen l’exercici de la política d’una manera molt semblant aprofitant cada instant i cada acció per mantenir el seu propi lloc reservat.

El proper govern de Cambrils haurà de recuperar aquest temps perdut durant el darrer mandat, i construir un nou model de ciutat que ens garanteixi progrés i benestar per als propers trenta anys. I perquè això sigui així, aquest haurà de ser un govern que no depengui dels pactes ni les estratègies dels grans partits, que sigui dialogant i centrat en les persones, que comprengui i faci seus els problemes i les inquietuds dels ciutadans administrats, tot tenint com a pilars bàsics de la seva acció política la transparència, la rendició de comptes, l’exemplaritat i la regeneració. Aquests elements són, des de la seva fundació, la columna vertebral del codi ètic del NMC.