Opinió

Cap vent és favorable quan no se sap on es va

A la vida quotidiana de cadascú, la diferència entre ‘fer coses’ i ‘fer-les força bé’, resulta de l’encert en l’actuació i la bondat dels resultats obtinguts. Això ens passa a tots a nivell particular, tant en la nostra vida personal com en la professional, i també hauria d’existir cert paral.lelisme amb el que es viu en el món de la política.
Governar un ajuntament doncs no hauria de resultar pas gaire diferent. Administrar el bé comú significa haver de prendre decisions, però governar de forma notable hauria de representar prendre decisions encertades en benefici d’una majoria de la ciutadania. El grau d’encert o desencert de cada acció de govern es mesura d’acord a criteris econòmics, d’eficiència i d’eficàcia, però també pels efectes positius o negatius que, a curt o mitjà termini, generen aquestes decisions sobre tota la comunitat de ciutadans.

Ja fa temps que estic convençut que l’equip de govern cambrilenc no arriba a la nota de tall per aprovar globalment. L’encert que desitjaríem tots hauria de venir precedit d’un plantejament rigorós, d’un estudi acurat de tots els escenaris possibles (des dels més favorables fins als més adversos), d’un pla de viabilitat econòmica, però al mateix temps d’una estratègia a nivell social més àmplia i d’un diàleg permanent amb tots els actors implicats de la nostra societat.
I és aquí mateix on l’equip de govern municipal ha fallat durant tot el temps que porta al capdavant de la ciutat. Fàcilment podem arribar a la conclusió que aquest equip de govern ha fet de la precipitació i la improvisació un estil propi de treball, i això no ens ho podem permetre. Els problemes no semblen abordar-se, per la seva part, d’acord a criteris meditats i contrastats, i més aviat s’aplica el principi d’acció-reacció davant la pressió exterior, i la teoria de “qui dies passa, anys empeny”, com ja he esmentat en altres ocasions.
Amb aquesta manera de fer tan peculiar, l’únic que s’aconsegueix és que les coses s’emboliquin fins a límits imprevisibles. La sentència judicial que obliga l’Ajuntament a readmetre treballadors interins, entre múltiples polítiques erràtiques de gestió dels recursos humans interns, o el fet d’haver defensat la instauració de la prohibició d’ús de la T-10 de transport públic als recorreguts de costa per part de la població resident són dos clars exemples que demostren com no es defensa suficientment l’interès del comú que ens afecta més directament, i com aquestes decisions imprudents poden comportar perjudicis importants a l’economia municipal, és a dir, a la butxaca de tots els cambrilencs i cambrilenques.

Però hi ha molts altres elements que demostren aquest estat de fatiga mental i d’imprevisió permanent: el canvi de gestió del Festival Internacional de Música (abans conegut pel sobrenom de Festival del Parc Samà), la indefinició vers projectes anunciats per al final de legislatura com poden ser l’enderrocament del pont de la N-340 i la construcció d’un nou viver d’empreses, entre els més destacats. Però el que més sorprèn és la resposta difusa a les preguntes que realitza el Nou Moviment Ciutadà per Cambrils (NMC) a les sessions plenàries sobre quins passos es duen a terme per beneficiar-nos-en en un horitzó proper.
Aristòtil va dir que “cap vent és favorable quan no es sap on es va”. Doncs aquesta afirmació del savi grec, avui és la descripció perfecta de l’estil de govern que PP, CiU i Plic apliquen al dia a dia de la nostra ciutat. Si per un instant analitzéssim els principals objectius de mandat que aquest govern va presentar en públic després de mesos d’elaboració d’auditoria de les comptes municipals, comprovaríem com a dia d’avui gairebé cap d’aquestes intencions s’han acomplert. I, efectivament, en tot aquest temps ells, i no altres, han estat  responsables del timó de la nau en la qual tots estem embarcats amb la il.lusió d’arribar a bon port. L’anàlisi i el resum dels fets són senzills: en un moment com l’actual, en el que els esdeveniments de tot tipus es succeeixen a gran velocitat, resulta molt perillós, per aquest futur anhelat de Cambrils, el grau de desorientació que manifesta aquest present equip de govern del que hem parlat.