Opinió

El risc de perdre el Cambrils que volem

Tot i que podríem qualificar-ho de tòpic generalitzat, l’inici d’un nou any sembla que és el moment idoni per passar balanç del que deixem enrere i, a la vegada, fer propòsits de cara a la nova etapa que comença. Però aquest exercici només produirà efectes positius si sabem identificar els elements claus que han configurat el passat i els extrapolem amb encert al futur.
La meva opinió personal és que el 2013 haurà estat un any en blanc, massa pla, per a Cambrils. Durant la recent conferència sobre l’estat de la ciutat pronunciada per l’alcaldessa Mercè Dalmau ja vaig poder afirmar públicament que l’equip de govern municipal, format per CiU, PP i la PLIC, no garanteix pas cap bon horitzó de futur per a la nostra ciutat. Les mesures dutes a terme fins ara són poc engrescadores i les accions de futur anunciades massa previsibles, en un marc de continuïtat que no ens porta enlloc.
Ja he tingut l’ocasió d’expressar el parer del Nou Moviment Ciutadà per Cambrils (NMC) en altres escrits i declaracions, el qual podem fàcilment resumir: tots els sacrificis endegats, com poden ser l’increment d’impostos, els acomiadaments de personal, l’eliminació de la Televisió i la Ràdio de Cambrils, la privatització o externalització de serveis fonamentals, les retallades en àrees bàsiques com poden ser les d’Educació, Benestar Social o Joventut i Relacions Cíviques, juntament amb la manca de visió i l’aportació de solucions a temes estratègics de futur com poden ser la construcció de la futura estació de tren i el desdoblament del Corredor del Mediterrani, el pagament del que encara ens deu la Generalitat des de la posada en funcionament del nou Hospital Lleuger, o la incògnita sobre les millores a executar a la Carretera de la Misericòrdia que ens comunica amb Reus, ens confirmen que l’equip de govern actual no se’n ha sabut sortir amb la gerència de la ciutat amb una sèrie d’actuacions que poden ser qualificades de desordenades i a dia d’avui valorades com a insuficients i en molts casos equivocades. Després de gairebé tres anys del seu govern, ni la crisi econòmica ni l’herència rebuda poden ser encara excuses raonables.
Pel que respecta a l’any 2014, que ja ha començat a caminar, sota el nostre punt de vista, sembla que aquest mateix govern no manifesta cap voluntat de corregir. El ple del passat dia 28 de gener així ho va tornar a demostrar. Una de les mocions que va defensar el grup del NMC, la que feia referència al manteniment de la T-10 i la T-10/30 no va prosperar pels vots en contra de la majoria del plenari. És difícil comprendre que el govern de Cambrils no vegi la difícil realitat del dia a dia de molts cambrilencs i cambrilenques, especialment d’aquells que esperen l’estiu com una oportunitat per trobar un lloc de treball i pels quals és imprescindible un transport públic a bon preu i eficaç.
Amb el poc temps que queda per encetar una nova legislatura el panorama polític genera dues possibles opcions. La primera és amagar el cap sota l’ala i intentar gestionar, mal que bé, el dia a dia confiant que la solució global comportarà més tard que aviat una solució local. La segona opció, la que jo els hi recomano, és despertar de l’ensopiment, aixecar el cap, mirar endavant i, sense deixar de gestionar el present amb més eficàcia i sensibilitat social del que s’ha fet en els darrers anys, planificar el futur per afrontar-lo amb garanties d’èxit.
Per fer-ho, qualsevol que sigui l’equip de govern, es necessita sortir dels despatxos municipals i trepitjar carrer, escoltar, dialogar, contrastar idees i opinions. En un moment com l’actual, cal encetar un procés en el que tots els cambrilencs i cambrilenques puguin expressar les seves idees i propostes per millorar la qualitat de vida tant a nivell econòmic com social sense les consignes exteriors ni els apriorismes que tenen d’altres.
Com a portaveu del grup municipal del NMC estic convençut que, a partir d’ara, a Cambrils hem d’exercir una democràcia més del tipus deliberatiu, aquella democràcia que va més enllà de votar cada quatre anys. El camí del futur que tenim per endavant l’hem de dibuixar més que mai de forma col·lectiva. La nostra formació política està per aquesta labor i convido a la resta de grups polítics i col·lectius ciutadans a sumar-s’hi. Nosaltres ja ens hi hem posat mans a l’obra.
Acumulem doncs molta feina pendent i no podem perdre més el temps veient que no s’apropen les solucions i que en tot cas anem perdent en relació als municipis que ens envolten. Les bones perspectives de futur es poden tenir, però, sense cap mena de dubte, s’hi ha de saber arribar en la bona direcció, i no tan sols badar esperant, tot plegat aportant fiabilitat, havent-se preparat per a l’ocasió, tenint un pla estratègic que la majoria de la població de Cambrils pugui compartir, i mostrant-se convençuts de les pròpies capacitats disposades a ser aplicades. Així, i això, pensem al NMC, un projecte obert i aglutinador.