Opinió

Apaguem els fogons i encenem la tele

Els fogons han ressorgit pel que fa les cadenes de televisió. Aquestes estan incorporant-los a la seva graella de prime time. Anant un xic més enllà, els programadors televisius proven d’altres formats, deixant enrere l’elaboració només de la recepta amb més o menys gràcia, feta per cuiners professionals o per “shoumans” amb barret blanc i davantal.
Cuines a TV3, Karlos Arguiñano a Antena 3, José Andrés a La 2, Jordi Cruz, Samantha Vallejo i Pepe Rodríguez a MasterChef a La 1, Alberto Chicote a Pesadilla en la cocina a La Sexta, Sergio Fernández a Las Mañanas de La 1, Enrique Sánchez a Canal Sur, David de Jorge a Robin food a ETB... aquests són els programes i cuiners més coneguts de la nostra graella televisiva oberta. No parlem de les televisions digitals o per satèl·lit, com és el cas de Canal Cocina, el canal de l’ou fregit que està 24 hores amb el tema dels fogons.
Com diria la Cèlia Cruz: hi ha fogons per a tants cuiners? Doncs la resposta és sí. La cadena La Sexta engegarà a l’octubre un nou programa: Top Chef. El format és bastant semblant al MasterChef de La 1, però segurament amb gent més professional, on la tensió serà més elevada, fins i tot se cercarà els mal rotllos i el sabotatge. Amb la dramatització que ja acompanya Pesadilla en la cocina.
La cadena experimentada ha après molt bé dels errors del programa que està trencant avui audiències a La 1 i ja ha fitxat dos pesos pesats, mai millor dit, del món de la tele/cuina, com és cas d’Alberto Chicote i David de Jorge, acostumats a lidiar amb les càmeres de televisió al llantiol de les cuines. Està a l’aire un tercer membre, que preveient la política de la cadena, de segur que serà una cuinera reconeguda amb estrella Michelin, per donar una mica de categoria al programa, ja que aquesta és la aposta que ha fet a posteriori MasterChef i li ha funcionat pel que fa la audiència. Amics i amigues, esperem aprendre dels errors i que no s’assembli en res a l’ombra del programa La cocina del infierno, que va deixar tocat Sergi Arola.
De moment tothom puja a l’onada dels programes de reality i talent; és un moment dolç, esperem sigui positiu per donar més altaveu a la gastronomia. Sobretot per la Verge del Carme espero que no quedi tot com a flor de maig.
És hora, doncs, d’apagar els fogons i engegar la televisió, mirar la gent com cuina perquè ens agafi salivera i correm a fer-ho nosaltres o potser a sortir al primer restaurant que tinguem a prop, ja ho veurem. De moment, no neguem el gran seguiment del programa de reality sobre cuina. Potser haurem de fer un format amb els restauradors del nostre poble!