Opinió

Tornem a estar d’enhorabona

Ara que ens fan creure la necessària rendibilitat econòmica de l’acció pública, veure la publicació de llibres dedicats a l’estudi de Cambrils sempre és una molt bona notícia. Si l’any passat vam veure la publicació de l’importantíssim estudi de Pere Navarro sobre la parla de Cambrils, fa pocs mesos vèiem la publicació de Manel Tarés sobre el segle xviii, el llibre La introducció del règim borbònic a la vila de Cambrils. L’oportunitat no podia ser millor, com a país ens trobem en un moment en què ens plantegem decidir sobre les imposicions de la instauració del Decret de Nova Planta. A punt del 300 aniversari de la victòria militar que per dret de conquesta va suposar la pèrdua de les institucions catalanes i que va instaurar el concepte d’estat centralista modern. L’exhaustiu estudi de Manel Tarés ha estat publicat per la Diputació de Tarragona dins de la col·lecció “Ramon Berenguer IV”, amb el suport del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i el Departament de Vicepresidència de la Generalitat. Crec rellevant esmentar tots aquests aspectes: durant anys l’Ajuntament de Cambrils massa sovint ha realitzat publicacions de qualitat qüestionable i oblidant totalment el potencial de creadors cambrilencs.
El llibre de Manel Tarés ens relata com Cambrils va viure la Guerra de Successió, en la qual hi ha l’episodi casual de la visita de l’Arxiduc Carles al municipi. Tarés detalla els procés d’instauració del sistema borbònic a les institucions municipals, per part d’un règim que tractava Catalunya com a territori ocupat, hostil i on s’havia d’actuar amb esperit de revenja. Mentre unes famílies van optar per refusar els càrrecs, altres van actuar com a autèntics botiflers i van col·laborar amb les noves autoritats. Tarés descriu com les nissagues de terratinents, com els Peirí, Gimbernat, Verniol o Sangenís, van monopolitzar un poder municipal que responia a un sistema de venda de càrrecs de forma normalitzada a la primeres dècades de segle xviii. El llibre detalla com, igual que a la resta de Catalunya, la compra de càrrecs vitalicis al consistori va comportar que un grup de propietaris impulsés processos de rescat de càrrecs municipals i que es creessin dos bàndols polítics. Els paral·lelismes amb l’enfrontament polític entre liberals i conservadors del segle xix i –per què no dir-ho!− amb els repetits casos de corrupció política actuals resulten evidents. Manel Tarés destina apartats a descriure de forma molt interessant la relació de les institucions municipals amb l’Església, amb els municipis veïns, així com episodis de la difícil realitat social del municipi. Un segle de creixement urbanístic en el qual el municipi va veure la consolidació del barri de la Platja, un fet encara poc estudiat. L’estudi aporta informació molt interessant sobre personatges com el canonge Foix (per exemple, el seu paper a la Guerra de Successió), el polifacètic Joan Borràs, així com altres casos de la vida cultural del poble. El llibre acaba amb les reformes impulsades per la monarquia de Carles III i un completíssim annex que ve a complementar l’ús de nombrosos gràfics i estadístiques al llarg del llibre.
En definitiva, com a cambrilencs hem de ser conscients que el llibre és tot un luxe per a l’estudi del nostre passat, una peça més en aquesta construcció de la nostra identitat col·lectiva.