Opinió

Els germans i les germanes grans

A tots, quan estem a punt de fer gran la família, ens preocupa aquells que ja hi són. No volem que això en lloc d’augmentar el benestar el faci disminuir a causa de la gelosia. Procurem que tot estigui a punt, fins i tot sé d’un cas que la mare no va arribar a la sala de parts per deixar ben atès el germà gran. Va parir a l’habitació. En fi, anècdota a part, els germans i germanes grans sempre noten els canvis, però aquest o qualsevol altre. Però això no vol dir que hagin d’esdevenir en gelosia. Cal adaptar-se, recol·locar-se en l’escalafó de la família, però ha d’aprendre igual que tothom. Qualsevol canvi causa incertesa, inquietud i no voler perdre privilegis. Però després d’un temps, i si sabem explicar-ho bé, el nen és perfectament capaç de veure que hi ha més privilegis que contratemps.
Això no és res més que saber vendre el producte. Quan un es fa gran no és fàcil i tot són problemes. Aquest és el primer punt a treballar. Un problema pot ser una cosa interessant i satisfactòria si sabem resoldre’l amb intel·ligència. Per aquest motiu el que hem de vendre és que fer-se gran no és fàcil (no cal enganyar) però té beneficis que no tens quan ets petit. A més d’explicar la nova i brillant adquisició que és tenir un nou membre a la família i tots els beneficis que això comporta. Començant per l’acumulació cada vegada més ingent de joguines, passant per multiplicar per dos els aniversaris i acabant per descomptat per tenir un company de joc permanent. També és important donar a cada germà la importància que té, és a dir, el gran farà i dirà unes coses que els que van darrere repetiran, per això és el més important i on hem d’invertir més temps, però no per això els altres s’han d’oblidar, perquè en la major part serà igual però segur que també tenen inquietuds i interessos diferents.
A partir d’aquí res ni ningú evitarà els contratemps, els imprevistos i els nervis, però almenys tots sabrem que és per un bé comú la família que creix!