Opinió

L’hora de reivindicar-nos

Vivim temps d’intens debat identitari i de reafirmació nacional. Aquesta estafa de crisi que no afecta per igual a tothom ha obert la caixa dels trons en les relacions entre Espanya i Catalunya. La històrica manifestació de l’Onze de Setembre va ser un clam per la independència i a favor d’una democràcia real i no aquesta presa de pèl de sistema tutelat. En un moment de debat polític és quan apareixen els espavilats que treuen l’oportú llibre per tal de fer caixa per la diada de Sant Jordi. No és el cas de la novel·la Bon cop de falç de Ramon Gasch i Andreu González, que ens narra de forma clara i rigorosa els fets de la Guerra dels Segadors. Amb l’auge del gènere de la novel·la històrica, és d’agrair que aquest llibre dediqui un capítol al Setge de Cambrils. Ara que tornem a commemorar els tristos fets d’aquell desembre de 1640, és un bon moment per recomanar un bon llibre que ens hauria d’ajudar a reivindicar la transcendència històrica d’aquells fets.
L’episodi de Cambrils demostra la perseverança d’aquells convilatans, al costat d’uns quants milers de voluntaris de poblacions i comarques veïnes que es van veure amb l’obligació de presentar batalla a un dels exèrcits més poderosos de l’Europa del moment, tal i com el defineix l’historiador Valentí Gual. La transcendència rau en el fet que l’exèrcit de Felip IV faltés a la paraula i no salvés la vida dels rendits, i fins i tot fes penjar els dirigents dels assetjats contradient els acords de guerra de l’època. Un acte vil que ara hauria de fer seure davant el Tribunal Penal Internacional al mateix marquès de Los Vélez, al costat d’Álvaro de Quiñones o el marquès de Torrecuso. La manca de paraula de l’exèrcit castellà va ser esgrimit per terres catalanes durant els dotze anys que va durar el conflicte. Però no ens hem d’oblidar d’altres detalls de l’episodi com la incapacitat de la Generalitat per enviar reforços des de Barcelona o l’ambigüitat manifesta que van demostrar les autoritats de Reus i de Tarragona. L’historiador tarragoní Manel Güell explica com Reus va acabar posicionant-se al costat de Felip IV, i els defensors reusencs presents a Cambrils es van salvar del carnatge que van propinar als assetjats desarmats. Una de les incògnites d’aquells fets seria esbrinar on són les restes d’entre 500 i 800 assassinats per l’exèrcit castellà. Però també ens podem preguntar: quin número de defensors van ser enviats a galeres? A quins ports van anar a parar? En va tornar cap?
Rememorar i analitzar objectivament el passat per projectar-se en el futur en una cruïlla històrica com la que estem vivint, és un sà exercici propi d’una societat curiosa amb el seu passat. Els paral·lelismes crec que són inevitables. Avui caldrà estar atents a les promeses que vinguin d’Espanya després de les eleccions i vigilar que dirigents botiflers no ens venguin a cap preu. Amb la construcció d’un nou estat, el centralisme de Madrid no ha de ser substituït pel de Barcelona o per cap altre, s’ha de pensar un territori equilibrat. Tampoc hem d’oblidar el component de revolta social de la Guerra dels Segadors, tot un llarg debat historiogràfic. Crear un estat ha de ser un mitjà per aconseguir un país modern amb serveis públics de qualitat, una separació de poders real i una societat més justa. La inexistència de referents a Europa no ens ha de fer por, hem de tenir present l’exemple d’aquells valents cambrilencs. Ells sí que ho van tenir difícil.