Opinió

Altres cares de la crisi

És primera hora de la tarda, cau un sol de justícia i quan t’acostes a la plaça d’Espanya sents la remor de molta gent. Per un moment penses que potser avui hi ha algun acte o festa que se m’havia passat, però quan comences a veure una munió de famílies prop de la rectoria entens el perquè. És dilluns, dia en que Càritas fa entrega de béns de primera necessitat. Si abans de la crisi eren unes quantes famílies, majoritàriament magrebines, ja fa temps que el número cada cop és més elevat i s’hi veuen cada cop més famílies autòctones. Un petit detall que ens fa copsar els efectes reals de la crisi al nostre municipi.
Lluny dels parquets financers on els llops especulen amb les economies dels països, hi ha tota una sèrie d’entitats socials que viuen en primera línia els efectes humans d’aquest sistema tan perfecte –és ironia− que es diu capitalisme. Quan els Estats i els organismes internacionals es dediquen a rescatar bancs i no les persones, les entitats socials, al contrari del que fan les administracions, no defugen de les seves responsabilitats: han de fer més amb menys. Com a d’altres llocs, a Cambrils existeixen ONG, organitzacions, parròquies... que mobilitzen persones que, lluny d’aquest individualisme militant, fan de la solidaritat la seva forma de ser.
Aquest mes d’octubre fa un any que Càritas (organització vinculada a les parròquies locals) va obrir a Cambrils una botiga Filigrana, tal i com existeix en altres municipis. L’objectiu era continuar i ampliar l’activitat que ja es feia a la parròquia de Sant Pere, amb l’objectiu doble de promoure la cultura de la reutilització, recollint roba usada per vendre-la a baix cost a persones amb pocs recursos i a la vegada ajudar a finançar els seus projectes socials. Més important que la quantitat de diners que es pugui extreure, és crucial impregnar la societat d’aquesta cultura del reciclatge d’objectes de consum que ja no utilitzem. El cas s’estronca amb una corrent actual en el món associatiu que en altres àmbits s’ha convertit en una tendència de moda. L’èxit que ha tingut la botiga en aquest any és resultat de la bona feina que fan un nombrós grup de voluntàries i voluntaris. La seva solidaritat no fluctua en els mercats borsaris i no necessita de cap rescat exterior, perquè simplement els surt de dins.
En aquest degoteig de males notícies econòmiques, crec important esmentar exemples com aquest. No obstant, no hem de deixar que els poderosos aconsegueixin eludir les seves obligacions com a governs democràtics, el voluntarisme simplement hauria de complementar l’acció de l’Estat. No hem de tornar a l’Espanya decimonònica, quan l’obra social eren actes públics d’almoina per als pobres. Ara que estem a punt de construir el nostre propi Estat, ens hem d’oposar a aquesta tendència a oficialitzar l’assistencialisme, és una autèntica estafa. No hi ha Estat sense polítiques socials perquè són un dret democràtic i no un privilegi com ens volen fer creure.
Ja que anteriorment esmentava una organització cristiana, és oportú acabar amb paraules de Teresa Forcades, que en una entrevista recent assegurava que les prestacions socials sempre haurien d’estar per sobre de la lògica del màxim benefici que impregna la societat.