Opinió

De Moisès a Artur Manosostijeras

“El govern dels millors” era una rotunda carta de presentació, en la darrera campanya electoral del senyor Artur Mas, per foragitar de la cadira José Montilla. No calia ser cap politòleg per entendre el lema. Urgia fer fora els “pitjors”. L’aventura del Tripartit 2, amb un desprestigi guanyat a pols durant set anys de desgovern, estava reclamant a crits un canvi en el pilotatge de la nau.
A la tercera va la vençuda i Artur Mas assolia el suport de bona part de la ciutadania catalana per guanyar la terra promesa de la plaça de Sant Jaume. Durant els set anys de travessia en el desert, el nou Moisès de CiU va expiar 26 anys de Pujolisme, de peix al cove, de pactes amb José María Aznar i de convertir la Generalitat en un masia de Casa Tarradellas.
L’any 2006 ja va intentar redimir-se dels pecats del pare Pujol, amb una anada al notari per solemnitzar un compromís davant del poble català: la fi dels compromisos amb el Partit Popular. Però el notari només va poder certificar l’inici del viacrucis del poble convergent; expulsats de la Generalitat des del 2003, els esperava encara un camí molt dur pel Sinaí de l’oposició. El panorama era desolador, gairebé de tragèdia grega. Com un modern Sísif, el senyor Mas havia estat a punt de dur la pedra al cim i, ai las, el roc s’havia tornat a estimbar per segon cop en tres anys.
Fidels al relat bíblic, les penalitats del poble convergent van continuar. L’any 2007, una plaga electoral municipal, més letal que aquelles serpents verinoses de l’Èxode, va delmar els fidels seguidors de Mas; es van quedar sense cotxes oficials i càrrecs de confiança, orfes de canongies, provincials, comarcals i locals. Semblava tot perdut i que els ossos d’aquells esparracats quedarien estesos a la Catalunya del Tripartit.
Tanmateix, la tenacitat de Mas va obrar un miracle i no van caldre 40 anys per posseir aquell país “que regalima llet i mel”. Ara bé, també és cert que la incompetència acreditada de Montilla, Saura, Nadal, Puigcercós, Maragall, Carod, Baltasar...va ser un autèntic mannà per resistir aquells set anys d’erm. Superant el mateix Moisès, Artur Mas creuava “amb il·lusió” les aigües del riu Jordà el novembre del 2007 i al capdavant dels seus incondicionals passava a governar la Terra Promesa, perdó, volia dir Catalunya.
La Bíblia està curulla d’exemples de dirigents que van desvetllar grans esperances entre el poble escollit i van acabar traint l’Aliança establerta amb Déu. El conegut rei Salomó, fill del gran rei David, el creador de la nació d’Israel i paradigma de la saviesa, va tardar molts i molts anys a malmetre el dipòsit de confiança rebut. Segons sembla, a les seves velleses es va deixar portar per les concubines al pecat de la idolatria.
Malauradament, no han calgut set anys per comprovar com el compromís del govern dels millors era menys fiable que els històrics juraments bíblics de fidelitat als deu manaments de la Llei. Des del fals títol universitari de la senyora Joana Ortega, vicepresidenta del senyor Mas, passant pel sainet de les nòmines als funcionaris el passat Nadal (ara cobreu, ara no cobreu, ara torneu a cobrar); prosseguint amb un festeig amb la senyora Alicia Sánchez Camacho (i sense notari pel mig); traient l’impost de successions a uns quants rics per després tancar pavellons hospitalaris i deteriorar la sanitat pública; massificant l’escola pública a 35 alumnes a secundària alhora que s’omple la boca amb millorar la qualitat; fent la puta i la Ramoneta durant la campanya de les generals i després regalar al poble sobirà amb l’augment de taxes universitàries i el popular euro per recepta mèdica; elaborant un discurs abrandat sobre l’excel·lència o la cultura de l’esforç per acabar perdent el cul per convertir Catalunya en una paròdia de Las Vegas.
Hom començava l’article comparant el president de la Generalitat amb el gran profeta del poble jueu. Després d’un any i mig, retallant a tort i a dret, i castigant tan sols les classes treballadores del país, el Moisès de Cecil B. DeMille li va molt gran. Li escau molt més fer una paròdia patètica del màgic film de Tim Burton: Artur Manostijeras.