Opinió

Podríem ser dels primers

L’èxit de públic a la presentació de l’Assemblea Nacional Catalana de Cambrils és una mostra del creixent interès que suscita la independència, fins i tot en un municipi amb poca tradició independentista com el nostre. La creació d’un Estat català dins de la Unió Europea es perfila ja no com un somni inabastable, sinó com una possibilitat real. Els sorprenents resultats de les enquestes, l’exemple del procés d’Escòcia, la difusió de les dades de l’espoli fiscal i, sobretot, els efectes creixents de la crisi econòmica, han posat la independència de Catalunya com una possibilitat i no com un somni.
Tal com va dir Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional, a Catalunya a diferència del que passa a Escòcia, és la societat la que va per davant dels dirigents polítics i que reclamen la convocatòria d’un referèndum. A nous temps calen respostes noves i aquestes han de passar per utilitzar les eines que ens dóna la democràcia. Les consultes segueixen sent alienes al nostre model democràtic, però no hi hem de renunciar. Tenim el dret que ens preguntin sobre temes importants i ja n’hi ha prou d’aquesta mena de democràcia que tutela els ciutadans com si estiguéssim incapacitats. Els partidaris del no a la independència també haurien de ser dels més interessats per poder demostrar el pes de la seva opció. Plantejar referèndums municipals no hauria de fer por. Simplement es pregunta.
En el cas de Cambrils, podem pensar que amb les dificultats econòmiques municipals això és un tema secundari, però cal dir que l’elevat deute municipal també s’ha vist afectat per l’elevat espoli fiscal sobre Catalunya. Aquest espoli d’Espanya no només afecta els independentistes sinó a tots els catalans, que quan constatem el tracte discriminatori que hem viscut durant dècades i continuem vivint ens cau l’ànima als peus. Però sense caure en el simplisme dels motius econòmics per reclamar un estat propi, hi ha un motiu que és el principal: els catalans com a nació que som tenim dret reconegut per l’ONU a decidir què volem ser. Així de simple, no cal cap altre motiu més.
Cambrils podria ser dels primers municipis a convocar un referèndum municipal. Per què no? Fins i tot als del PP els podria interessar demostrar el pes electoral de la seva proposta autonomista. En funció del joc de vots, potser només cal que s’abstinguin quan es votés la proposta en ple. El PP local va donar la campanada mediàtica quan va aprovar retirar el títol d’alcalde pòstum a Franco. Aquesta podria ser una altra oportunitat per demostrar que dins el PP hi ha corrents diferents. Tal i com ens volen fer creure, el tema del referèndum no és minoritari, la mostra la tenim en el fet que en el referèndum que es va celebrar el 2010 hi participessin 2.600 votants. Això és una xifra força superior a qualsevol dels resultats que obtenen els partits amb representació al consistori. Recordo que el partit que ostenta l’alcaldia té la via sobiranista inclosa en el seu ideari, seria lògic, doncs, que d’una vegada per totes es donés la paraula als ciutadans i ens deixessin votar.