Opinió

Com fer els regals que toquen

Els nens i nenes d’avui en dia ja tenen tot el que necessiten i a més també els regalem coses durant tot l’any. Això en principi no té perquè ser un problema, però any rere any acaba sent-ho si no se sap com gestionar la gran quantitat de regals que poden arribar a acumular al llarg de l’any i principalment en aquestes dates.

Els nens i nenes reben regals del Pare Noël, el tió, els Reis Mags, l’aniversari, el sant i si ens hem descuidat alguna cosa al principi del cole. Així, d’entrada, sis regals a l’any. No està mal, però el que passa és que ara ho hem de multiplicar per pares, avis, tiets, amics, etc. Només per aquests, si no em fallen els contes, ja en són 24. Ara ja comença a ser una mica més escandalós, no?

Si hem de fer cas a un vell pedagog del segle passat que deia que el nen havia de rebre tres regals el dia de Reis (un per jugar, un per aprendre i un per regalar), anem una mica desviats per assolir la fita, oi?

Com ho hem de fer, doncs, per reduir a un nombre raonable els regals? La primera orientació és que tot es pot regalar, no només una joguina, també es pot regalar qualsevol cosa de vestir o fins i tot de menjar. Cal reprimir les ànsies del nen embriagat pel bombardeig de joguines i ajudar-lo a centrar limitant el que desitja posant un número de regals, per exemple els més peques poden ser tants com anys tinguin i de més grans menys regals però potser de més valor. Per acabar, dir també que cal que mirem els nens i veiem què realment els il·lusiona i no donar-los més del que demanen.

M’agradaria acabar dient que tot i que no sembli molt lícit cal manipular el que volen per ensenyar-los allò de què en trauran més profit i, al cap i a la fi, com s’ho passaran més bé, que és l’objectiu final, oi? Bones festes!