Opinió

Per què he de fer tants exàmens?

La veritat és que qui més qui menys ens hem preguntat sempre per què havíem de treballar tant i després fer un examen. La veritat és que si s’ha anat fent la feina al llarg de tot el trimestre no tenim perquè preocupar-nos d’una prova que només fa que recollir un fet de comprovació que realment tot allò que hem anat treballant ja s’ha consolidat i s’ha interioritzat adequadament i, per tant, s’ha après. Fins i tot m’atreviria a dir més, ha de servir més per al mestre que per a nosaltres realment, ja que jo ja sé si m’ho sé o no.
Lluny d’això, quan hi ha exàmens, controls, etc. sempre hi ha nervis i a vegades massa nervis. Avui en dia hi ha nens que tenen estrès pels controls, ansietat davant d’aquest tipus de prova. Jo em pregunto: com hem canviat el valor dels exàmens i hem fet que sigui un trauma infantil? Bé, crec que hem de saber enfocar les proves al seu moment, és a dir fer front al trimestre amb l’objectiu d’adquirir nous coneixements i aprendre i gaudir del que s’està ensenyant; actitud també que crec que s’ha perdut.

Qui crec que són uns grans mestres en això i només ens cal mirar una mica són els nostres infants més menuts. Per a ells cada dia és un repte, cada cop que cauen per més mal que s’hagin fet es tornen a aixecar i tornen a fer front al repte amb la mateixa empenta. Per què? Doncs perquè saben que la vida no és fàcil (que jo conegui no hi ha ningú que hagi dit això mai, aleshores perquè ho creiem o ho diem) que quan caus el que passa és que aprens que allò no funciona així i que cal aprendre el sistema per superar el repte i que per sobre de tot la satisfacció i l’orgull d’haver arribat no té preu en comparació amb la satisfacció d’haver assolit allò que s’anhelava.