Opinió

Prohibit prohibir

L’arribada de l’any nou 2011 l’he viscut amb un pessigolleig a la panxa, amb una emoció similar a la de l’any 2000. El mateix dia 2 no vaig córrer a cap bar per celebrar-ho però a poc a poc estic descobrint llocs on, fins ara, no hi posava els peus si s’hi podia fumar. Per primera vegada a la vida estic complint un propòsit d’any nou. Que a ningú li agafi per sorpresa: jo sóc de la lliga antitabac, de la branca dura i radical. Intransigent, sí.
Hi ha qui defensa que en aquest país (cadascú el seu) hi ha una cultura de bar i que ens ho estem carregant. Què voleu que us digui, ens hem desfet d’altre patrimoni més nostrat i ningú ha organitzat una recollida de signatures. Les tradicions i costums ancestrals no es perden d’un dia per l’altre. Potser el que ens fa recança és a adonar-nos que el que tenim és una cultura del fum (dels cotxes, les fàbriques, els fregits...).
Si bé ara jo podré estar-me ben calentona a dins d’un local, els fumadors empedreïts enganxaran més d’una galipàndria. Cigarret en mà, a ple hivern o a altes hores de la matinada, surten en mànigues de camisa al mig del carrer. Si us plau, respecteu el descans dels veïns que no en tenen cap culpa ni de la llei ni del bar a sota de casa. Els drets d’un acaben allà on comencen els de l’altre.
Entre les avantatges de la nova llei es diu que es reduiran malalties derivades dels afectes del tabaquisme. Per a mi aquesta és una bona notícia. Cert economista de renom alerta de les conseqüències que pot tenir per al sistema sanitari el fet que més gent visqui durant més temps. D’altres auguren que, com el tabac ja no s’associarà a l’ambient de nit, menys adolescents i joves s’iniciaran en aquesta pràctica. Per a mi no és una utopia el dia en què la canalla ens miraran estranyats i ens preguntaran “abans fumàveu als restaurants?”.
Potser sí que aquestes discussions són banals, cortines de fum per entretenir el personal i despistar-lo de qüestions transcendentals. Però si visionem escenaris de futur podem vaticinar una nova segregació social. Quan arribi el bon temps tindrem el territori partit en dos, amb clares fronteres i bàndols. Els fumadors s’hauran apoderat de les terrasses, territori que s’hauran annexionat per dret de conquesta després d’haver-hi resistit tot l’hivern al costat d’una estufa. Els no fumadors no podrem fer el vermut mentre prenem el solet si és que no volem endinsar-nos en una espessa boira. Ens haurem de recloure i amagar a l’interior dels locals, com fugitius, mentre gaudim de l’aire condicionat. Haurem guanyat els locals però haurem perdut el carrer.