Opinió

La sanitat encara és un dret

Finalment Cambrils té uns serveis sanitaris equiparables al volum de població que hi viu durant tot l’any. Està per veure què passarà en els períodes vacacionals. La xarxa de centres sanitaris amb uns professionals formats ha estat un dels triomfs i una de les fites més rellevants de l’estat del benestar al nostre país. Sorprèn, però, les condicions en què han de treballar molts d’aquests professionals, que després de dedicar nombrosos anys de la seva vida a formar-se acadèmicament i professionalment, es troben amb unes condicions laborals que cada cop són més precàries. Un exemple del que ha passat amb molts d’aquests professionals es va viure pels volts de l’any 2000, quan semblava que les “superinfermeres” espanyoles eren reclamades per nombrosos països europeus. Espanya respirava alleujada, ja que els temps d’enviar temporers a recollir raïm a França s’havien acabat i ara enviàvem professionals formats amb estudis. La ironia començava amb el fet que avui encara aquests estudis no estan equiparats a una llicenciatura, cosa que facilita la precarització laboral d’aquests professionals que un cop es trobaven en un altre país es veien explotats per tota mena d’intermediaris amb el beneplàcit de les autoritats espanyoles. Resulta sorprenent que una situació que semblava temporal s’hagi allargat de forma indefinida mentre als nostres hospitals hi trobem professionals d’altres nacionalitats que supleixen les mancances existents al sistema espanyol. El motiu: substituir progressivament funcionaris per personal laboral estranger. Tenim un model de sanitat pública amb uns alts càrrecs que presenten evidents creuaments d’interessos públics i privats. Això és el que porten denunciant els sindicats i la Sindicatura de Comptes que han clamat en repetides ocasions la concessió a dit de serveis a més de subvencions encobertes a certs hospitals concertats.

L’hospital de Cambrils el gestiona Sagessa (Grup d’Assistència Sanitària i Social SA), que ha experimentat una enorme expansió pel nostre territori i té com a referent l’hospital de Sant Joan de Reus. Resulta curiós comprovar que l’exalcalde socialista de Reus Josep Abelló quan va deixar el càrrec municipal fos el president de l’hospital de Reus i que ara sigui el president del Consorci Hospitalari de Catalunya (que gestiona una seixantena de centres de salut). La gestió de centres de salut per part d’un complex entramat d’empreses privades i públiques es va iniciar a l’època de CiU i va donar el tret de sortida a tota mena de subcontractacions de personal i de serveis. La demarcació de Tarragona ha estat objecte d’investigacions de suposades irregularitats com les que ve denunciant la Sindicatura de Comptes des de fa anys. Amb la publicació del cas “Pretoria” es va plantejar la possibilitat d’atorgar caràcter sancionador a aquest organisme, però ja sabem que una cosa són els fets i una altra les paraules.

Mentrestant, la professionalitat de molts dels treballadors dels centres de salut ha d’estar per sobre d’un procés de retallades laborals i dels criteris empresarials dels seus gestors, que entre d’altres coses eviten el retorn dels treballadors de l’exterior. La situació allí té millors expectatives que les llargues jornades laborals i les arbitrarietats que aquí han de patir nombrosos professionals. El que ha passat amb la sanitat actua de precedent del que està començant a succeir a l’ensenyament públic. Els dos col·lectius professionals viuen com ningú els sectors de risc de la nostra societat que fa que, per exemple, hi hagi sanitaris que s’hagin vist obligats a fer classes de defensa personal. Una vergonya.

Mentre l’any passat el govern “socialista”, sense debatre-ho al Congrés, va concedir un préstec de 150.000 milions d’euros als bancs perquè donessin crèdits mentre continua la volatilitat dels capitals financers internacionals que escapen del control dels governs... ara resulta que qui ha de pagar els plats trencats de la crisi dels comptes públics són la sanitat i l’educació. Qui mana més? Els consells d’administració de les entitats financeres o els candidats que es presenten a les eleccions?