Informació general

L'Ajuntament posarà en marxa una campanya per a la recollida selectiva de l'oli domèstic usat

Per Berta Ruiz

Fa cinc anys que es va posar en marxa a Cambrils el sistema de recollida selectiva

A partir del proper mes de gener, l'Ajuntament de Cambrils posarà en marxa una campanya per a fomentar la recollida selectiva de l'oli domèstic usat. Així ho presentaven ahir en roda de premsa, el regidor d'Espai Públic, Paisatge i Medi Ambient –Joan Mas–i la tècnica de l'àrea de Medi Ambient, Mercè Llop. A banda, també van fer repàs dels resultats de la recollida municipal al llarg d'aquest any, així com l'evolució d'aquesta gestió al llarg d'aquests darrers cinc anys, des de la seva posada en marxa.

Campanya per fomentar la recollida selectiva de l'oli domèstic usat

Per un costat, Joan Mas i Mercè Llop van explicar que en motiu de la Setmana de la Prevenció dels Residus municipals, celebrada la setmana passada, es va realitzar una activitat entre els alumnes cambrilencs al Parc del Pinaret per promoure la recollida selectiva d’oli domèstic, donant a conèixer la problemàtica de dipositar aquest residu a l’aigüera. Continuant amb aquest objectiu de fomentar la recollida selectiva de l'oli, l’Ajuntament de Cambrils és beneficiari d'una subvenció atorgada per la Diputació de Tarragona a través del Consell Comarcal, amb la què ha rebut uns 8.000 embuts per facilitar la recollida selectiva de l'oli a casa, 8.000 tríptics informatius i contenidors per la recollida de l’oli.

Tal com va explicar Mercè Llop, actualment s'està preparant la campanya informativa per a tota la ciutadania, que es preveu posar en marxa durant el primer trimestre de l'any vinent, per tal de difondre el missatge a la població i repartir el material obtingut. El sistema de recollida de l'oli a casa es basarà en omplir ampolles de plàstic amb l'ajut de l'embut que es repartirà. Aquest té en la seva part inferior una rosca adaptada a les ampolles i en la seva part superior una tapa. Una vegada estigui ple l'envàs es podrà dipositar en uns contenidors especials que s'instal·laran en tres punts de la via pública, tot i que encara s'han de triar aquests llocs d'ubicació, segons va dir Mercè Llop. També es preveu realitzar diverses sessions informatives. Com a dada destacada, segons va apuntar Joan Mas, "s’estima que es fa una generació d’oli domèstic de 6 quilos per habitant i any. Actualment l'oli pot ser dipositat en qualsevol de les tres deixalleries, amb una recollida anual que se situa al voltant dels 3.200 quilos, pel que el potencial de recollida és molt elevat". Cal destacar que el tractament final de l’oli recollit és la fabricació de biocombustibles.

Increment de la recollida orgànica i els envasos

Durant la roda de premsa d'ahir també es van donar les dades de la recollida selectiva aquest 2010. Respecte a l'any 2009, s’incrementa la recollida de la matèria orgànica i els envasos entre un 3 i 5%, el vidre es manté i el paper i cartró disminueix lleugerament. La disminució de la recollida de cartró s’explica, segons va explicar Mas, perquè s'està recollint menys cartró comercial per efectes de la crisi econòmica.
Pel que fa als envasos, cal destacar que cada any, de juny a octubre, s’instal·len contenidors específics per la recollida selectiva de llaunes en diferents punts del municipi. L'any 2010 s’han recollit un total de 785 quilos per aquest mitjà, que equival a un total de 62.000 llaunes.

"Cambrils és una de les ciutats del Camp de Tarragona que té un índex de recuperació de residus més alt, al voltant del 53%"

Una altra dada destacada, tal com es va apuntar ahir, ha estat la reducció del rebuig en un 14% respecte a l'any 2009. Segons va afirmar Joan Mas, "en cinc anys de recollida selectiva, hem anat disminuint any per any, amb una tendència progressiva a la baixa". A més, "Cambrils és una de les ciutats del Camp de Tarragona que té un índex de recuperació de residus més alt, al voltant del 53%".
Per altra banda, durant l’any 2009 i també aquest any 2010 s’ha produït una disminució de la producció total de residus del voltant del 1% respecte el 2009, a causa de la crisi econòmica. Respecte l’any 2010 s’ha registrat una menor generació de residus, tot i l’augment de la població censada de més de 6.000 habitants durant aquest període, tal com va apuntar Mas. El regidor també va explicar que Cambrils és una de les poques poblacions que disposa de sis fraccions de recollida.

Comenta aquest article