Cultura

Josep Oliveras: "Hem de gastar menys, reciclar, renovar, reutilitzar i reduir, perquè la Terra no és un xiclet"

Per Berta Ruiz

El doctor Josep Oliveras, durant la seva xerrada al Centre Cultural

En el marc de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils, ahir a la tarda al Centre Cultural i Ocupacional va tenir lloc una conferència-col·loqui sota el títol "Desenvolupament sostenible", la qual va anar a càrrec del catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la URV i membre del Grup de Recerca d'Anàlisi Territorial i Estudis Turístics, el doctor Josep Oliveras.

Els recursos són limitats

En aquesta conferència, Oliveras va explicar què és el desenvolupament sostenible i com sorgeix el concepte de sostenibilitat, pel fet que "la Terra té els recursos que té, hi ha recursos que no s'incrementen, nosaltres els anem gastant i la població va augmentant. S'estan donant una sèrie de fenòmens que van en contra de nosaltres i de les generacions futures. Si continuem gastant i malmetent els recursos, no hi ha possibilitats de continuar igual a llarg termini o fer-ho en unes condicions molt diferents".

Problemes mediambientals, contaminació, desforestació i desertització

Tal com va explicar Josep Oliveras, quan es parla de desenvolupament sostenible hi ha qüestions molt variables. "Per un costat, hi ha el tema mediambiental i la contaminació, el tema de la desforestació i desertització i el tema de la biodiversitat. Això és important, perquè si les espècies animals es van extingint i es trenquen les cadenes alimentàries hi ha espècies que es poden morir. Si anem arrasant els boscos tropicals estem perdent substàncies que poden ser fonamentals per curar malalties, ja que el 75% dels medicament s'extreuen de les espècies vegetals". Per altra banda, segons va dir Oliveras, dins del tema del desenvolupament sostenible també hi ha d'altres qüestions com l'educació, l'equiparació d'homes i dones i els drets humans, perquè si no hi ha drets humans és difícil que una societat pugui tenir una certa harmonia i una cohesió social".

En aquesta línia, Josep Oliveras va comentar que és important fer ús de les energies renovables, "gastar menys, reciclar, renovar, reutilitzar, reduir. La Terra no creix, no és un xiclet, però la població si creix. Per tant, també existeix el problema demogràfic, que no vol dir que a la Terra hi sobri ningú, però en un futur s'ha de cuidar aquest creixement i els recursos".

Comenta aquest article