Cultura

Arriba la Festa Major de la Immaculada amb un programa festiu carregat d'actes culturals i tradicionals

Per Berta Ruiz

Ahir es va presentar el programa d'actes de la Festa Major de la Immaculada. A la roda de premsa hi van assistir Robert Benaiges, Joan Recasens i Jordi Savall

Un any més, arriba la festa major d'hivern de Cambrils, la Festa Major de la Immaculada. Com és habitual, aquesta festa es presenta carregada dels actes més tradicionals i culturals del calendari festiu cambrilenc. Ahir al matí en roda de premsa, l'alcalde –Robert Benaiges–, el regidor de Cultura –Joan Recasens– i el regidor de Festes –Jordi Savall– presentaven el programa d'actes que s'encetarà avui mateix amb la presentació de la reedició del llibre "El Setge de Cambrils de l'any 1640" i s'allargarà fins el proper diumenge 12 de desembre amb tot el gruix d'activitats a l'entorn de la commemoració del Setge de Cambrils.

La festa més tradicional i cultural

Per un costat, el regidor de Festes –Jordi Savall– va explicar que la Festa Major de la Immaculada és la més tradicional i cultural de les tres festes majors cambrilenques, "la festa més recollida i més de casa". A l'entorn del dia 8 de desembre, festivitat de la Immaculada, es desenvoluparan tot un seguit d'actes de caire molt tradicional. El propi dimecres 8 de desembre es farà la tradicional missa major, la processó de la Immaculada pels carrers del Barri Antic i a la tarda, el concert de Festa Major amb l'Orquestra Venus.

Lliurament de les distincions honorífiques de Cambrils 2010

L'endemà 9 de desembre tindrà lloc una de les novetats del programa d'enguany: l'acte de lliurament de les distincions honorífiques de Cambrils 2010. Aquest serà a les 20 hores a la sala de plens de l'Ajuntament. En aquesta edició s'atorgaran dues medalles d'honor, una a Josep Salceda i Castells per la seva trajectòria com a cronista local i com a president de la Revista Cambrils, així com per la seva implicació en l'esport local com a president del Club Atletisme Cambrils; i per altra banda a Joan Pedrell per la seva trajectòria gastronòmica i també com a reconeixement general a tots els restauradors de Cambrils. També s'atorgaran quatre mencions especials a Anton Mendoza per la seva trajectòria com a president de la Cooperativa Agrícola, impulsor de les noves instal·lacions de la Cooperativa, i també com a president del Casal Municipal de la Gent Gran; a Mans Unides en el seu 50è aniversari i 20è aniversari de trajectòria a Cambrils; a l'escola Joan Ardèvol en l'any del seu 50è aniversari i menció especial a cinc dels impulsors de la Revista Cambrils: Josep Salceda i Castells, Lluís Recasens, Josep M. Vallès, Josep M. Recasens i Ramon Ortiga.

Actes de commemoració del Setge de 1640

En aquest punt, Joan Recasens va destacar que en els darrers anys s'ha treballat per potenciar aquest fet històric, tan important per Cambrils i per molta gent desconegut. Així doncs, el dissabte 11 a la tarda es farà la recreació d'un campament militar del segle XVII i es farà l'anomenada "Ronda dels soldats" pel Barri Antic. A partir de les 17.30 a la plaça del Setge es recrearà el "Romanço del Setge de Cambrils", i a la tarda a la sala de plens es farà el lliurament dels Premis Vila de Cambrils 2010. El diumenge dia 12 pel matí seguiran els actes populars a la plaça del Setge i a les 12 del migdia es farà l'acte institucional commemoratiu del Setge de 1640, i tot seguit tindrà lloc una recreació històrica escenificada de la batalla del Setge.

Altres activitats

A banda de tots aquests actes, el proper divendres 3 es farà l'encesa oficial de l'enllumenat nadalenc i els dies 4, 5, 6, 7 i 8 de desembre s'instal·larà el Mercat de Nadal a la plaça de Mossèn Joan Batalla i la Fira Regal de Nadal a la plaça d'Espanya. Aquest diumenge 5 de desembre, també s'organitzarà la Festa de l'Oli nou a la Cooperativa, mentre l'endemà es disputarà el XII Torneig d'Escacs de la Festa Major. També hi haurà lloc per al teatre, el dia 7 al Palau Municipal d'Esports i per a la festa dels 50 anys de l'escola Joan Ardèvol. L'esport serà el protagonista el diumenge dia 12 amb la disputa del cros, organitzat pel Club Atletisme Cambrils.

Comenta aquest article