Informació general

Un total de 23 treballs d'investigació sobre l'aplicació del làser en medicina i cirurgia opten a guanyar el Premi Internacional Antoni de Gimbernat

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: el doctor Carlos de Ortueta, el regidor Oliver Klein i el president de la Fundació Antoni de Gimbernat, Mario Trelles

Un total de 23 treballs de recerca i d'investigació sobre l'aplicació del làser en medicina i en cirurgia opten a guanyar el Premi Internacional Antoni de Gimbernat, que anualment convoca la Fundació Antoni de Gimbernat de Cambrils, juntament amb el suport de l'Ajuntament de Cambrils. D'aquests treballs presentats per investigadors d'arreu del món, el Comitè Científic del premi n'ha seleccionat vuit com a finalistes, dels quals un en resultarà el guanyador en el lliurament dels premis que es realitzarà el proper divendres 26 de novembre a les 17 hores, a la sala de plens del consistori cambrilenc. El treball guanyador s'endurà un premi de 20.000 euros. L'edició d'enguany va ser presentada ahir en roda de premsa pel regidor de Promoció de Ciutat de l'Ajuntament –Oliver Klein–, pel president de la Fundació Antoni de Gimbernat –Mario Trelles– i pel doctor Carlos de Ortueta, membre del patronat de la Fundació Antoni de Gimbernat.

Eduard Punset, encapçala el Comitè d'Honor de l'edició d'enguany

En la seva intervenció, Mario Trelles va explicar que el premi es va instituir ara fa quatre anys i des d'aleshores ha anat assolint una major trascendència entre la comunitat científica nacional i internacional que treballa en l'aplicació del làser en medicina i cirurgia, fins convertir-se en un dels premis més prestigiosos que es concedeixen a Espanya. Trelles va agrair el suport rebut per part de les institucions, tant la Generalitat de Catalunya, com la Diputació de Tarragona i molt especialment l'Ajuntament, i també va destacar el suport social que rep aquest certamen. Aquest premi, tal com va comentar Mario Trelles, té l'objectiu de recolzar la recerca i les investigacions sobre avenços clínics i de laboratori en l'aplicació del làser i "aportar un granet més de sorra en la millora de la medicina i dels pacients".

Treballs procedents d'arreu del món

Cal destacar que la meitat dels treballs presentats procedeixen de diferents països del món, tant d'Europa, com Àsia i Amèrica del Sud. Pel que fa a la temàtica dels mateixos, Trelles va detallar que existeix un ampli ventall en treballs de recerca. Alguns d'aquests parlen sobre l'aplicació del làser per al creixement i la regeneració dels ossos; l'eliminació de malalties cutànies; l'aplicació del làser en tractaments oftalmològics; l'ús del làser per a l'eliminació de tumoracions a la pròstata; l'eliminació de pèl per als casos en els que s'ha de fer un empelt o l'aplicació del làser per a soldar els vasos capil·lars quan és necessària la regeneració dels teixits.

En l'edició d'enguany, es comptarà amb la presència del prestigiós comunicador científic –Eduard Punset–, el qual encapçala el Comitè d'Honor. En edicions anteriors s'havia comptat amb l'expresident de la UNESCO –Federico Mayor Zaragoza–, el científic cambrilenc –Pere Mestres– i l'any passat es va com comptar amb el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach. Durant l'acte d'entrega dels premis, els autors dels treballs guardonats explicaran als assistents les característiques més importants del seu treball de recerca d'una forma didàctica.

Comenta aquest article