Informació general

La regidoria d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació ha invertit 2,8 milions d'euros en programes educatius i formatius aquest 2010

Per Berta Ruiz

Joan Roig i Salvador Matas, ahir en roda de premsa

Durant aquest any 2010, la regidoria d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació de l'Ajuntament de Cambrils ha invertit més de 2,8 milions d'euros, esmerçant recursos en programes educatius per a les escoles, invertint en el manteniment dels centres públics i elaborant propostes per a la formació i ocupació dels aturats. De fet, ahir mateix al matí, el regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació –Salvador Matas–, juntament amb el tècnic d'aquesta àrea –Joan Roig– van oferir una roda de premsa en la qual van repassar detalladament tots els projectes que s'impulsen des de l'àrea.

Tal com va explicar Salvador Matas, en els darrers anys l'Ajuntament de Cambrils ha assumit una clara aposta per l'educació i la formació a tots els nivells i per això hi destina una part important del pressupost municipal. Concretament, aquest 2010, la despesa és de 2.862.998 euros, una xifra molt gran tenint en compte el context de rebaixa de la despesa del consistori, segons va dir Matas. "L'Ajuntament aposta per la formació i l'educació més enllà de les competències que ens pertoquen per llei. Malgrat les retallades, hem mantingut i augmentat el nostre pressupost i la nostra oferta de serveis educatius i ocupacionals".

Manteniment dels centres públics

Per un costat, tal com va dir Matas, una part de la despesa de l'Ajuntament es destina al funcionament i manteniment dels centres escolars públics, amb un xifra que pujaria als 816.000 euros, entre tots els subministraments que es donen a les escoles –reparacions, electricitat, gas, manteniment, neteja, etcètera– i també les subvencions que s'atorguen als centres i a les AMPA dels mateixos. Una altra part important de la despesa d'aquest apartat de l'enduen les dues llars d'infants municipals: la llar d'infants Maria Dolors Medina i La Galereta, amb un pressupost global que puja als 402.000 euros.

Programes i activitat educatives

Una altra de les grans apostes del departament, segons va assenyalar el regidor, són els programes i les activitats educatives que el consistori proposa a les escoles públiques i concertades de Cambrils. En aquest cas, aquests programes s'adrecen a un nombre molt elevat d'alumnes i aborden diferents àmbits educatius i formatius. Aquests programes són el programa d'aplicació de tècniques de reflexoteràpia, el programa d'educació per a la mobilitat segura, l'Encambrila't, el programa de creativitat i expressió als centres educatius, el taller de sensibilització d'animals de companyia, els premis literaris de prosa i poesia, el taller de català per a nens nouvinguts, els cursos de la URV a l'estiu i l'extensió universitària de la UNED. Tots aquests programes compten amb un pressupost total de 161.000 euros.

A banda d'això, el consistori també compta amb d'altres serveis que complementen l'oferta educativa com el programa de suport a l'escolarització, la UEC (Unitat d'Escolarització Compartida), l'Escola d'Adults Rosa dels Vents –la qual compta amb 500 alumnes– i l'Aula Mentor. Aquests recursos generen una despesa d'uns 424.000 euros a l'Ajuntament.

Programes d'ocupació i inserció laboral

L'altra gran branca de la regidoria són els programes d'ocupació, formació i inserció laboral. En aquest apartat, el consistori posa a disposició un total de 22 programes formatius finançats pel Servei d'Ocupació de Catalunya, amb un finançament rebut d'uns 179.000 euros. També es compta amb 33 cursos de formació professionalitzadora i aula d'idiomes, amb una despesa de 50.000 euros. Altres programes són el Pla de Transició al Treball (PTT-PQP) en el qual s'imparteixen un mòdul d'auxiliar d'hoteleria i un altre d'auxiliar de vendes, amb un pressupost d'uns 37.000 euros. Pel que fa a les noves Cases d'Oficis, aquest és un potent programa adreçat a joves menors de 25 anys en situació d'atur que compta amb una despesa de 324.000 euros i està cofinançat per l'Ajuntament, el departament de Treball de la Generalitat i el Fons Social Europeu. A Cambrils s'imparteixen els cursos de mestre d'aixa, jardineria i mòdul d'energia solar-tèrmica.
Altres serveis municipals són la Borsa de Treball, el SOEP, IPI i el Club de Feina.

Comenta aquest article