Camp

La Premsa Local del Baix Camp celebra les segones jornades periodístiques a Vinyols

Per Redacció

Ignasi Soler i Lluís Rovira en un moment de les segones jornades de la Premsa Local del Baix Camp, aquest passat dissabte, a Vinyols

Els recursos lingüístics en xarxa i la transformació actual dels mitjans de comunicació i la professió periodística van ser els eixos de les segones jornades periodístiques que el col·lectiu de Premsa Local del Baix Camp (PLBC) va celebrar, aquest passat dissabte, a Vinyols. El col·lectiu, que aplega una quinzena de publicacions periòdiques locals del Baix Camp, va voler posar damunt la taula aquesta temàtica de la mà de dos especialistes. La revista de Vinyols El Replà, juntament amb la PLBC, van ser els encarregats d'organitzar les jornades. Revista Cambrils és una de les publicacions fundadores del col·lectiu i el seu director, Lluís Rovira, ocupa el càrrec de president de la PLBC.

Recursos en xarxa i nou model periodístic

Pel que fa als recursos lingüístics en línia, va ser Josep M. Fort, de l'Àrea de Reus Miquel Ventura del Consorci per a la Normalització Lingüística, qui va fer una exposició pràctica de diferents eines en xarxa per a la traducció  i revisió de textos.
La segona part de les jornades la va protagonitzar el president de la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Ignasi Soler, que va fer una aproximació del moment canviant que estan experimentant els mitjans de comunicació i, de retruc, la professió periodística. Segons les dades aportades per Soler, els grans diaris estatals han reduït en un 40% les seves plantilles en els darrers dos anys. I aquest fenomen no és exclusiu de l'estat espanyol. Als EEUU la reducció ha estat del 50%. Segons va explicar el president de la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes, al fenomen general de la crisi si ha ajuntat la davallada de vendes de la premsa tradicional de paper i la major incidència dels diaris digitals. Ignasi Soler va comparar la situació actual amb la d'un cataclisme meteorològic en el que s'estan produint unes profundes transformacions i en les que el periodista, com a "espècie" afectada,  haurà de canviar el seu paper tradicional i adaptar-se als nous temps.

La jornada es va completar amb una exposició de les publicacions que formen part del col·lectiu i es va cloure amb un dinar de germanor.

Comenta aquest article