Societat

El bot de fusta cambrilenc "Colomet" s'exposarà al Saló Nàutic de Barcelona

Per Redacció

Imatge del bot de fusta cambrilenc "Colomet"

L'associació Arjau Vela Llatina de Cambrils serà present per primera vegada al Saló Nàutic Internacional de Barcelona, gràcies a l'embarcació "Colomet". Aquest bot de fusta fet a Cambrils l'any 1985, ja ha estat instal·lat en sec a l'Espai Marina Tradicional del recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona. Aquest recinte de la 49ena edició del Saló Nàutic Internacional de Barcelona comptarà, a partir d'aquest cap de setmana i fins el dia 14 de novembre, amb llops de mar i pescadors que narraran velles històries, i compartiran espai amb artesans que construeixen vaixells com es feia antigament. La presència d'aquest bastiment cambrilenc s'emmarca dins de les activitats especial pel Saló Nàutic que organitza la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, de la qual l'Arjau és membre fundador.

La història del Colomet

L'any 1984, el pescador cambrilenc Josep Maria Colom Pallarès va encarregar la construcció d'un bot al mestre d'aixa cambrilenc Joan Vives Alterats. Poc temps després, del taller del Joan Vives en sortia un botet de 3’50 metres d'eslora, 1’23 metres de màniga i 0’40 metres de puntal. És una de les darreres embarcacions en actiu construïdes en aquest taller, hereu d'una tradició que es remunta a Cambrils com a mínim al segle XVIII. En motiu del cognom de la família Colom, el bastiment es va batejar amb el nom de Colomet. L'objectiu era utilitzar el bot per la pesca artesanal dins el moll (llobarro, sépia...), a més d'exercir de suport a les tasques de manteniment a port d'una embarcació de pesca de la família.

Quan l'amo del bot va morir, el seu nét va heretar l'embarcació fins que no se'n va poder fer càrrec i va quedar mig abandonada al seu punt d'amarrament del port de Cambrils. Aleshores, el pescador Juli Romero Periz, llumaire i membre de la junta de l'entitat Arjau Vela Llatina de Cambrils va saber a inicis de l'any 2006 que el Colomet ja havia estat mig aparaulat per ser venut a una persona que volia convertir l'embarcació en una jardinera per a un xalet. Coneixedor del bon resultat a l’aigua de la recuperació realitzada per un membre de l'Arjau pocs anys abans amb l’embarcació Marta, germana del Colomet, va convèncer a l'Elena Sàez i el David Valle per a que adquirissin l'embarcació. Aquesta compra es va materialitzar i ràpidament es va iniciar un procés de restauració de l'embarcació i d'adaptació d'una vela llatina. Des del gener del 2007 torna a estar a l'aigua i a la Festa de la Galera d'aquell mateix any es va presentar en públic amb una varada tradicional a les escales del Mollet del Rec de Cambrils. Des d'aleshores, aquest bot ha participat a totes les trobades de vela llatina de Cambrils i a la festa de l'Ormeig que organitza anualment l'Arjau per la Festa Major de Sant Pere. Habitualment es pot veure fondejat al Sorral del Port de Cambrils, al costat de les altres embarcacions tradicionals conservades per membres de l'Arjau.

Comenta aquest article