Informació general

L'Ajuntament informa als cambrilencs de les mesures de prevenció en cas d'accident químic

Per Raquel Samaniego

El regidor Joan Mas i el responsable de Protecció Civil, Joan Capafons, informant de les mesures de prevenció en cas d'accident químic a les indústries del Polígon Tarragona Sud

La zona de Vilafortuny es troba dins del radi d'implicació en cas d'accident químic a les indústries del Polígon Tarragona Sud. Aquest radi del Plaseqcat, el pla d'emergències per accident químic, ha estat modificat recentment a una distància de 10 quilòmetres a la rodona per donar major seguretat en cas d'un accident en qualsevol de les indústries que es troben properes a Salou i Vila-seca, en direcció a Tarragona. Vilafortuny, però, no hi entra en la seva totalitat, sinó que queden dins del radi els carrers més a tocar a Salou a partir de l'avinguda de Vilafortuny. Per aquest motiu, si hi ha accidents químics, la Policia Local bloquejarà les vies d'entrada a la urbanització, com pot ser a través del Vial de Cavet, l'avinguda de la Diputació o per l'autovia A7, per evitar que qualsevol persona pugui entrar a la zona afectada.

Els consells en cas d'accident

La Generalitat ha confeccionat uns tríptics per tal d'informar a la ciutadania de què fer en cas d'accident. Si es produís un al Polígon Sud de Tarragona, sonarien sirenes d'alarma. En aquest moment, tothom hauria de refugiar-se a casa, i si s'està al carrer, entrar al primer edifici que es trobi. Després, tancar portes i finestres, i és preferible esperar-se a les habitacions més interiors. També s'hauran d'aturar els sistemes de climatització i ventilació. No s'hauran d'anar a buscar els nens a l'escola, ja que els educadors ja tenen instrucció de com actuar en aquests casos. D'altra banda, tampoc és aconsellable quedar-se als cotxes, ja que els vehicles no són espais segurs per refugiar-se, així que s'haurà d'entrar a l'edifici més pròxim.

Quan s'estigui ja refugiat, és recomanable escoltar els mitjans de comunicació per informar-se de l'evolució de l'emergència i de les accions a seguir. Es recomana no utilitzar el telèfon ja que les línies quedarien col·lapsades si tothom es posés a trucar al mateix moment. Una vegada notifiquin el fi de l'alerta a través dels mitjans de comunicació ja es podrà sortir al carrer, i no abans, perquè l'aire encara podria estar contaminat. Durant l'emergència no baixeu als soterranis ni beveu aigua de l'aixeta. Una vegada es pugui sortir al carrer, s'ha de ventilar el local o la casa. Cal destacar que les molèsties en cas de que hi hagi contacte amb l'aire contaminat serà picor als ulls, molèsties respiratòries i picor a la gola.

Simulacre d'accident químic

Aquesta informació es donarà a conèixer a totes les famílies que visquin a la zona afectada de Vilafortuny. Tot i així, per informar a tota la població, aquest dijous dia 4 de novembre es farà un simulacre d'accident químic a la Clariant Ibérica del Polígon Sud. En aquest cas sonaran les sirenes de les altres poblacions afectades, i a Cambrils hi haurà policies a totes les entrades per carretera a Vilafortuny. Aquests el que faran serà informar a peu de carrer a tots els conductors que vulguin entrar o sortir de la urbanització del simulacre així com dels consells de prevenció en cas d'accident.

Segons va explicar el regidor Joan Mas i el responsable de Protecció Civil a l'Ajuntament, Joan Capafons, en aquests moments el que s'ha de fer és convocar reunions amb els diferents sectors que treballen a la zona, com poden ser hotelers, restauradors, responsables dels càmpings, etc., perquè ells també coneguin quines són les actuacions requerides.

Comenta aquest article