Informació general

Josep Muñoz és presentat com a nou cap de la Policia Local

Per Berta Ruiz

El nou cap de la Policia Local, Josep Muñoz, al seu despatx, ahir al matí
El nou cap de la Policia Local, Josep Muñoz, al seu despatx, ahir al matí | Berta Ruiz

Josep Muñoz va ser presentat ahir com a nou cap de la Policia Local, després que des de principis d'aquest passat mes d'agost hagi exercit com a cap accidental en substitució de Josep Francesc Martínez, que va ser apartat del cos policial com a conseqüència de la crisi oberta a la Policia Local de Cambrils, que va esclatar de manera pública el passat mes de maig. Josep Muñoz Castillo, de 50 anys d'edat, assumeix el càrrec ja de forma oficial després de 29 anys com a membre de la Policia Local de Cambrils. La regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat de l'Ajuntament de Cambrils –Laura Forcadell– i el mateix Muñoz van oferir ahir al matí una roda de premsa en la qual van fer repàs d'aquests darrers canvis que s'han produït a la Policia Local.

En primer lloc, la regidora Laura Forcadell es va mostrar molt orgullosa de presentar Josep Muñoz com a nou màxim responsable de la Policia Local de Cambrils. Forcadell va manifestar que en els darrers mesos "s'ha fet molt soroll a la premsa pel nombre de caps que hem tingut en poc temps, tot i que això tampoc em preocupa. Penso que totes les apostes s'han fet a fi de bé i cada decisió s'ha pres pensant que en aquell moment eren les millors. Crec també que totes les persones que han passat com a responsables de la Policia Local han posat el seu granet de sorra, totes han sumat i totes han aportat la seva part positiva".

"La gestió de Josep Francesc Martínez no va tenir els resultats esperats"

Amb el nou nomenament de Josep Muñoz com a cap de la Policia Local, ja han passat tres caps per aquest càrrec en tres anys. Sobre aquesta qüestió, Forcadell va voler fer repàs. En relació al primer, Joan Bergadà, presentat l'agost de 2007, Forcadell va explicar que "es va voler buscar una persona externa perquè era el que recomanava l'auditoria que s'havia fet des del Departament d'Interior de la Generalitat la legislatura passada. D'entre els candidats vam seleccionar Joan Bergadà, el qual va aportar moltes coses positives i moltes innovacions". Recordem que el juny de 2009, Bergadà va deixar el càrrec per motius personals.

Laura Forcadell: "Ara iniciem una etapa més íntima i genuïna perquè no portem ningú de fora"

Després es va produir un altre procés selectiu, en el qual el tribunal qualificador va escollir Josep Francesc Martínez. Tot i superar l'oposició, "després, la seva gestió no ha tingut els resultats esperats. Per això se'l va separar i s'ha conveniat amb ell una comissió de serveis per fer unes altres tasques", segons va explicar Forcadell. "Ara, iniciem una nova etapa amb Josep Muñoz que assumeix la màxima responsabilitat al cap davant de la Policia Local. Aquesta és una etapa més íntima i genuïna en la què hi tenim dipositada tota la confiança en ell. Més íntima i genuïna perquè no portem ningú de fora, confiem en la gent de casa. El fet de nomenar el Josep com a cap per a mi és un orgull perquè el conec de fa molt de temps, és una satisfacció molt gran que ell accepti aquest repte. Això em dóna més confiança, perquè ell coneix molt bé les nostres virtuts i les nostres misèries. Si ell accepta, per mi és una garantia, perquè confia en la plantilla i en l'equip de govern".

"S'ha d'exigir però també s'ha de motivar a la gent i aquesta part és la que menys ha sabut resoldre Josep Francesc Martínez"

Sobre els motius del canvi de l'anterior cap de la Policia Local, Josep Francesc Martínez, Forcadell va comentar que, "ser cap no és una feina fàcil. S'han de fer molts equilibris, s'ha d'exigir però també s'ha de motivar a la gent i potser aquesta part és la que menys ha sabut resoldre Josep Francesc Martínez. No ha sabut connectar amb el grup humà". Actualment, Martínez està destinat al Departament d'Organització i Excel·lència, i se li ha encarregat elaborar un projecte d'implantació de la qualitat en organitzacions policials.

"La polèmica de les baixes es va tancar fa uns mesos, però tancat no vol dir que això sigui una bassa d'oli ja que estem en una evolució de l'organització i els canvis sempre presenten resistència"

Laura Forcadell també va manifestar que "tot té una evolució i al final el temps ho posa tot al seu lloc. Si des d'un inici haguéssim confiat en Josep Muñoz possiblement no hauria tingut la comprensió necessària per fer la seva feina, com potser la tindrà ara. Després de dues experiències anteriors, ara sí és el moment. Totes les decisions es prenen amb la millor de les decisions, hi haurà agents més contents i d'altres que no tant, però tot s'ha fet fruit d'una evolució. Pensem que en aquest moment és la millor aposta que podem tenir". Pel polèmic tema de les baixes laborals produït fa uns mesos, Laura Forcadell va voler remarcar: "crec que això ja es va tancar fa uns mesos, però tancat no vol dir que això sigui una bassa d'oli. Estem en una evolució d'una organització, per tant, la resistència al canvi encara portarà els problemes quotidians diaris".

"Són els ciutadans els que han de demanar la meva dimissió. No era rellevant que la plantilla ho demanés"

Pel que fa a les reclamacions que es van realitzar des dels sindicats policials, els quals demanaven el canvi del cap de la Policia Local i la dimissió de la regidora, Forcadell va comentar que "la dimissió de la regidora era una qüestió que superava l'àmbit de la seva competència. Són els ciutadans els que han de demanar la meva dimissió, no era rellevant que la plantilla ho demanés. Els altres temes els hem anat resolent i els que quedin per resoldre els resoldrem perquè ja hi ha un compromís". Una de les qüestions que es reclamaven des de la Policia Local era la manca d'espai. Forcadell va comentar que "hem estat parlant de com ho podem resoldre de manera provisional i en un futur caldrà construir una nova comissaria. El projecte està fet i redactat, però les dificultats econòmiques fa que s'hagi de retardar". En matèria d'equiparació salarial, Forcadell va comentar que s'ha arribat a un acord total.

Josep Muñoz 29 anys al cos de la Policia Local

Josep Muñoz ha realitzat tota la seva carrera professional a la Policia Local de Cambrils, "al servei de Cambrils i dels seus ciutadans", segons va dir ell mateix ahir. L'any 1991 va ascendir a sergent i l'any 2002 va ascendir a sotsinspector. Més d'una trentena de vegades ha exercit el càrrec de cap accidental per diferents motius. Segons va dir, "ara, em toca capitanejar un grup humà de prop d'un centenar de persones –80 agents, 7 administratius, 3 operaris, equip de pintura, equip d'inspectors–. El que vull fer arribar als cambrilencs és el nostre esperit de servei i professionalitat".

Muñoz ha exercit com a cap accidental del 4 d'agost al 27 de setembre, ja que Josep Francesc Martínez havia agafat dies de vacances. Després d'aquest període, Josep Muñoz també ha estat unes setmanes de vacances i el passat dilluns 18 d'octubre es va reincorporar, a ple dret, com a cap de la Policia Local.

Comenta aquest article