Informació general

Les ofertes i els descomptes han propiciat una de les millors ocupacions hoteleres dels darrers anys a la Costa Daurada

Per Lluís Rovira i Barenys

Taula d'autoritats al sopar de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda celebrat ahir a la Pineda

 Els hotelers de la Costa Daurada han tingut una de les millors ocupacions dels darrers anys als seus establiments però això ha estat possible gràcies a l'aplicació d'unes importants ofertes i descomptes en els preus dels serveis que ofereixen, que s'han situat entre el 15 i el 20% de rebaixa. Aquest va ser, en síntesi, el missatge de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda a l'hora de fer el balanç, ahir, de la temporada estiuenca.
Segons explicava el vicepresident de l'entitat, Joan Antoni Padró, les diferents ofertes s'han fet des d'un bon inici, a diferència d'altres anys, "els preus han estat com els de fa 4 o 5 anys enrere. A banda, hem deixat de cobrar diferents serveis que habitualment es fan pagar als hotels. En definitiva, tenim més clients però menys ingressos". A banda de la qüestió de les ofertes, Padró també va dir que el turista "ha gastat menys diners en els establiments dels hotels, bars, restaurants i botigues". El vicepresident va afegir que, de cara a l'any vinent, se sortirà amb els preus inicials d'enguany "i tenim l'esperança de no haver de fer els descomptes d'enguany".

Turisme francès per davant del turisme britànic

El percentatge més alt de turistes prové de l'estranger, en un 52,9%. Procedents de l'estat espanyol n'hi ha hagut un 38,5% mentre que els turistes catalans han arribat al 8,7%. Cal dir que enguany ha pujat un 10,4% el percentatge de turistes estrangers respecte l'any passat mentre que ha baixat el turisme espanyol en 5,8 punts i el català, amb 3,6 punts.
Pel que fa a l'estat espanyol, l'11,6% dels turistes prové del País Basc. A continuació hi ha els turistes catalans, amb un 8,7% i en tercer lloc els de l'Aragó, amb un 5,6%. El turista navarrès se situa en el quart lloc del rànquing, amb un 4,9%, seguit del madrileny, amb un 4,2%.
Pel que fa als turistes estrangers, la procedència majoritària ha estat de França, en un 17,9%, seguit del Regne Unit, amb un 17,3%, i de Rússia, amb un 4,3%. Cal dir que, respecte l'any passat, ha pujat el turisme francès en un 4,9% i ha baixat el britànic en un 3,5%. Pel que fa al rus cal dir que ha augmentat en un 2,3%. També és destacable que enguany ha pujat el turista dels Països Baixos que ha arribat a la xifra de 3,8%, i del turista de Bèlgica, que també ha arribat al 3,8%.

Més coordinació entre les administracions

La presidenta de l'Associació Hotelera, Maria Eugènia Arbó, reclamava ahir més coordinació entre les diferents administracions tant pel que fa a la promoció com als aspectes legislatius que afecten el sector hoteler. La presidenta de l'entitat recordava que el sector turístic aporta el 18% del PIB a Catalunya i va manifestar que hauria de tenir més pes dins l'organigrama dels governs catalans, "reclamem, tal i com ho hem fet sempre, que hi hagi una conselleria de Turisme", va manifestar.

XIV Sopar de l'Associació a la Pineda

Ahir a la nit se celebrava el XIV sopar de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda a l'hotel Gran Palas de la Pineda. El sopar va comptar amb la presència de Joan Molas, president de la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT), com a convidat destacat. També es va comptar amb una nodrida representació política amb la presència del president de la Diputació de Tarragona i alcalde de Vila-seca, Josep Poblet; la subdelegada del govern, Teresa Pallarès; el delegat de la Generalitat, Xavier Sabaté; el director territorial d'Innovació, Universitats i Empresa, Àngel Xifré, i l'alcalde de Salou, Pere Granados.
En el decurs del sopar es va retre homenatge a Jaume Marimon, responsable fins ara de PIMEC Turisme, i a Jaume Orteu, pels seus 25 anys com a director d'hotel.

El cas Thomas Hook

Precisament va ser a la tanda de parlaments del sopar quan Joan Molas, atenent al càrrec que ocupa, va explicar el que s'estava fent respecte a un dels darrers problemes que pateix en aquests moment el sector hoteler. Tal com ja havia avançat la presidenta de l'Associació Hotelera a la roda de premsa del matí, el tour operador britànic Thomas Hook havia decidit, unilateralment i a posteriori, rebaixar un 5% el que ha de pagar als hotelers pels serveis contractats aquests darrers mesos d'agost i de setembre. El sector s'ha mobilitzat davant d'aquest anunci i el mateix Joan Molas va explicar tot el que havia fet des de l'entitat que presideix de manera que aquest proper dilluns viatjarà a Londres per a parlar amb els responsables d'aquest tour operador i que el proper dijous 14 d'octubre s'ha previst signar un conveni en el que hi hauran representants de diferents ministeris així com de l'associació de Cambres de Comerç, "si el proper 14 d'octubre no s'arriba a un acord, l'endemà aquest cas estarà en mans de la Comissió Europea que és qui denunciarà les pràctiques abusives d'aquest tour operador".
Maria Eugènia Arbó, Joan Antoni Padró i Albert Savé, a la roda de premsa d'ahir al matí

Comenta aquest article