Cultura

La segona part de les fotos antigues de la família Dolsa, exposades a la Torre del Port

Per Redacció

Un moment de la inauguració de l'exposició, ahir a la torre del Port

Del 7 d’octubre al 21 de novembre es podrà veure a la Torre del Port de Cambrils l’exposició 'Estiuejant a Cambrils. Fotografies de la família Dolsa', que organitzen el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils. A través d’una quarantena d’imatges (datades entre finals del segle XIX i l’esclat de la guerra civil de 1936-39), l’exposició ens acosta a una de les primeres famílies que van estiuejar amb assiduïtat a Cambrils.

Al llarg de diverses generacions, els Dolsa es van voler fotografiar al xalet que a finals del segle XIX es van construir a primera línia de costa, a la platja de la Llosa; els veiem gaudint del sol i de la mar i practicant esports nàutics. També ens van transmetre imatges quotidianes de la vida dels cambrilencs arran de mar: remendant, cosint, rentant roba, traient les barques, reparant bastiments o navegant. A més, ens permeten conèixer la transformació que ha experimentat el litoral en poc més d’un segle i que va tenir com a conseqüència, entre altres coses, un retrocés de la línia de costa, fins al punt que actualment les restes del xalet dels Dolsa es troben dins de la mar.

Lleure i oci a la mar

La família Dolsa, que formava part de la burgesia liberal barcelonina i tenia les seves arrels a la Canonja, és un exemple de les noves formes d’oci sorgides a finals del segle XIX, quan una part de les elits socials i culturals del país van començar a buscar les platges com a indrets per passar les seves estones de lleure i van començar a gaudir dels banys de sol i de mar. En aquells moments, aquesta forma d’oci contrastava fortament amb la realitat de la major part de la població, que vivia d’esquena a la mar o patia les dificultats de treballar-hi.

Una part de les imatges de l’exposició provenen d’un àlbum adquirit recentment per l’Arxiu Municipal de Cambrils, mentre que una descendent de la família, Roser Bertrand Matheu-Dolsa, ha cedit reproduccions d’altres àlbums de la família, del primer terç del segle XX. Es podrà visitar els dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20 i els diumenges i festius (excepte els dilluns) d’11 a 14 hores.

Comenta aquest article