Societat

La prevenció de les malalties del cor i cardiovasculars, objectiu de les xerrades de la Fundació Antoni de Gimbernat

Per Raquel Samaniego

A l'esquerra, el doctor Esteban Hernández, i a la dreta, el president de l'Acadèmia de les Ciències Mèdiques i de la Salut de Tarragona, Josep Maria Soler, ahir durant la conferència

La Fundació Antoni de Gimbernat va realitzar ahir a la tarda la primera de les tres xerrades organitzades per informar a la ciutadania de les malalties del cor i cardiovasculars, així com per donar consells per la seva prevenció. Segons explicaven, en els darrers anys s'han detectat un augment de les malalties cardiovasculars en individus joves d'ambdós sexes, i és per això que la Fundació va decidir organitzar aquestes jornades per informar i educar a la ciutadania. Ahir dilluns es va comptar amb la presència del metge i cirurgià Esteban Hernández, que va ser l'encarregat d'oferir la conferència. Avui dimarts serà el cardiòleg Óscar Palazón qui s'encarregui de la xerrada, i demà dimecres, ho farà el cirurgià vascular F. Pañella.

Esteban Hernández, metge cirurgià de l'Hospital Joan XXIII i de l'Institut Mèdic de Vilafortuny, explicava ahir que per donar a entendre a la ciutadania el risc que representen les malalties cardiovasculars, i l'índex de mortalitat que assoleixen, es fa una comparació amb la fontaneria: "Les artèries són com les canonades de casa. Aquestes s'obstrueixen per la calç i les nostres artèries s'obstrueixen pel colesterol. Això fa que falti sang als òrgans i que produeixi diferents patologies segons quin òrgan afecti". Segons l'expert, els quatre factors de risc que danyen les artèries són "el tabac, la tensió alta, el sucre i el colesterol, i és per això que s'ha de fer un control exhaustiu d'aquests quatre factors".

En la conferència d'ahir es va fer un cas pràctic que va consistir en l'exploració d'una artèria caròtida d'un voluntari de la sala, per mirar si aquest tenia plaques. Posteriorment, segons el que el metge observés, l'aconsellaria sobre què fer. El consell d'Hernández per saber si una persona té alguna malaltia del cor o cardiovascular, és que si té més de 50 anys i algun dels factors de risc anomenats anteriorment, fer-se una ecografia, que és una prova indolora, i que permet veure l'estat de les artèries del cos. També s'ha de tenir en compte que un factor de risc és la disposició genètica, és a dir, si hi ha familiars directes que prèviament també hagin patit qualsevol d'aquestes malalties.

Comenta aquest article