Informació general

Cambrils i Amposta signaran la propera setmana el primer protocol per posar en marxa els estudis d'INEFC

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'un campionat d'atletisme disputat a la pista municipal d'atletisme, el passat mes de juny

Els estudis de l'INEFC a Cambrils, compartits amb la ciutat d'Amposta, comencen a prendre forma. El proper 4 d'octubre a la tarda, al Palau de la Generalitat, l'ajuntament de Cambrils, l'ajuntament d'Amposta, el Departament de la Vicepresidència de la Generalitat i el consell rector de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) signaran finalment el protocol d'intencions per tal de posar en marxa aquest projecte i que els estudis es puguin encetar el setembre de l'any 2012. De fet, en el ple ordinari del passat dimarts 28 de setembre al vespre, es va debatre aquesta qüestió, la qual va generar una controvèrsia entre el govern i els grups de l'oposició CiU i PP. Finalment però, tots els grups van donar-hi suport, excepte el PP que va votar-hi en contra.

Un alumne podrà cursar a Cambrils un 85% dels seus estudis com a màxim i un mínim del 55%

En la seva explicació inicial, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– va explicar quin serà el repartiment d'aquestes estudis entre ambdues ciutats. Segons va dir, Cambrils assolirà la immensa majoria de les assignatures obligatòries dels estudis, per tant, l'aulari de Cambrils esdevindrà el centre principal dels estudis d'INEFC a la demarcació de Tarragona. En termes percentuals, Benaiges va afirmar que un alumne podrà cursar els seus estudis a Cambrils en un 85% com a màxim del currículum acadèmic obligatori i en un mínim del 55%, mentre que a Amposta, els alumnes podran cursar un 45% com a màxim i un 15% com a mínim. Pel que fa a les especialitats esportives, aquestes es repartirien entre els dos municipis. Per exemple, Cambrils acolliria esports com el futbol, la vela, el vòlei, l'hoquei, el golf o el tir amb arc, entre molts d'altres; mentre que Amposta acolliria esports com el piragüisme, el rem, l'esgrima, l'handbol o el triatló, entre d'altres, en els seus respectius centres de tecnificació.

El PP critica que fos "una decisió salomònica i electoralista"

En la seva primera intervenció, la regidora del PP –Carme Cros– va criticar que, tot i que en el seu moment el PP va donar suport a la candidatura cambrilenca, la decisió final de repartir els estudis entre dos ciutats va ser "una decisió salomònica i electoralista, que crec que no agrada ni a Cambrils ni a Amposta". Pel que fa als costos d'aquest projecte, Cros va recordar que la construcció de l'edifici comportaria una despesa de 6 milions d'euros, mentre que la construcció de la resta d'equipaments pujaria a un volum d'uns 25 o 30 milions d'euros. En aquest punt, la regidora popular va explicar que "la rendibilitat" del projecte no és la mateixa si l'assumeix un sol municipi o es fa al 50%; "tenim igual despesa amb menys rendibilitat econòmica i turística".

Robert Benaiges: "No sabem si l'Ajuntament haurà de pagar tot el cost de l'edifici o potser l'aconseguim a cost zero"

A les crítiques del PP, Benaiges va comentar que la decisió final la va prendre el consell rector d'INEFC, i no va ser en cap cas "una decisió política". En defensa de la candidatura conjunta de Cambrils i Amposta, l'alcalde va remarcar que "van considerar que les dues candidatures tenen la capacitat suficient per acollir els estudis. A més, tant INEFC Lleida com INEFC Barcelona ja funcionen de manera descentralitzada i molts esports es van fora de cadascuna d'aquestes ciutats". Pel que fa als costos del projecte, Benaiges va remarcar que el compromís de l'Ajuntament de Cambrils es construir l'edifici de l'aulari (amb un cost d'uns 6 milions d'euros), tot i que, ara per ara "no sabem si l'Ajuntament ho pagarà tot o potser és possible que l'aconseguim a cost zero".

El PP creu que el projecte presenta dubtes i "ambigüitats"

Després de la resposta de Benaiges, Carme Cros va tornar a insistir que la decisió final va venir de la mà del Departament de la Vicepresidència, és a dir, des de Josep Lluís Carod-Rovira. A més, va subratllar que el protocol d'intencions se signarà precisament al Palau de la Generalitat i no pas en un altre lloc. A tot això, l'alcalde va tornar a replicar manifestant que el vicepresident de la Generalitat no en sabia res de la decisió final i que la regidora Carme Cros tenia una ment "força recargolada". Benaiges va explicar que la decisió va "ser tècnica i no política" i que és una fita per Cambrils aconseguir una facultat universitària. Sobre el projecte en sí, l'alcalde va comentar que "és un projecte de ciutat" i que haurien d'estar orgullosos de treballar plegats, ja que en uns anys es comptarà a Cambrils amb més de 600 alumnes universitaris.

En la contrarèplica, Carme Cros va afirmar que el projecte presenta dubtes i ambigüitats i moltes preguntes encara estan a l'aire. Pel que fa al possible paper de Carod-Rovira en tota aquesta qüestió, Cros va dir: "no tenim res a agrair-li al senyor Carod-Rovira, perquè Cambrils era la candidatura millor posicionada i podríem haver aconseguit tots els estudis". Novament, en resposta a Cros, Benaiges va retreure-li que l'únic dubte que ell veia era que a la senyora Cros li interessés aquest projecte, ja que ni ella ni el seu grup, com tampoc CiU, mai havien assistit a cap acte de suport o promoció de la candidatura cambrilenca.

Joan Recasens: "Aquesta era una oportunitat que l'havíem d'agafar"

Després de la discussió engegada entre Cros i Benaiges, el regidor d'Esports –Joan Recasens– va voler matisar que la decisió final, "no va ser una decisió salomònica" i que aquest és un projecte "a llarg recorregut". El regidor d'Esports va convidar al PP i a tota l'oposició a estar al costat del projecte i recolzar aquest primer protocol d'intencions, el qual s'anirà desenvolupant. Recasens va afirmar que "aquesta era una oportunitat que l'havíem d'agafar".

CiU demana reflexió i prudència en qüestions de despeses econòmiques

Per la seva parta, la portaveu de CiU –Mercè Dalmau– va donar el suport del seu grup, tot i que va demanar "reflexió i prudència en totes les decisions que comportin despeses econòmiques". També va reclamar que des de l'equip de govern s'accepti la participació de l'oposició per a la recerca que finançament. D'altra banda, en al·lusions a que CiU no havia assistit a cap acte de suport de la candidatura de Cambrils, Dalmau va voler matisar que  CiU no va assistir a la primera roda de premsa, ja que, "no podíem donar el nostre recolzament incondicional pel dubte del finançament". Pel que fa a l'acte de presentació que va tenir lloc a Tarragona, el 9 de juny, la regidora de CiU va afirmar que no van assistir-hi perquè no van tenir coneixement de l'acte fins un dia abans, i "les coses no es fan així". A aquestes qüestions, Benaiges va replicar que a tots els grups sempre se'ls ha informat puntualment.

La PLIC considera que és un bon projecte per Cambrils

Per la seva banda, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va comentar que "des de la PLIC sempre hem vist que aquest era un bon projecte per Cambrils i en benefici de Cambrils". En matèria econòmica, Martí també va demanar "cura" i "recerca de subvencions" per afrontar el projecte.

Comenta aquest article