Societat

Cambrils participa en les Jornades Europees del Patrimoni amb l'itinerari Memòria de la Pau pel Barri Antic

Per Berta Ruiz

Un moment de la ruta de la Memòria de la Pau, el passat diumenge al matí a la plaça d'Espanya

Per onzè any consecutiu, Cambrils va ser un dels municipis catalans on es van celebraran les Jornades Europees del Patrimoni. Aquesta activitat, que va realitzar-se al llarg dels dies 24, 25 i 26 de setembre, va estar organitzada a Catalunya pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, per la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques. Com cada any, aquestes activitats també es van realitzar a una quarantena d'estats d'arreu d'Europa amb exposicions, dansa, concerts, conferències, visites guiades, tallers, entre d'altres actes.

Sis punts del Barri Antic i sis fets conflictius de la història

Durant el dissabte i el diumenge a Cambrils, l'Ajuntament i el Museu d'Història de Cambrils van organitzar visites pel Barri Antic a través de l'itinerari educatiu "Memòria de la pau". De fet, tal com va explicar el director del Museu d'Història –Gerard Martí– durant la visita de diumenge, enguany es va decidir realitzar aquesta activitat fent coincidir les Jornades Europees del Patrimoni juntament amb la celebració del Dia Internacional de la Pau que va tenir lloc el passat 21 de setembre, declarat per la ONU des de l'any 2002. D'aquesta manera es va acostar a la població aquest itinerari guiat pel Barri Antic, que es va elaborar l'any passat entre el Pla Educatiu de Ciutat, el Museu d'Història de Cambrils i el Pla de Barris. Durant la visita, els participants van poder conèixer sis punts del Barri Antic, on en algun moment de la història hi van succeir diferents fets històrics en els quals es van vulnerar els Drets Humans. El punt d'inici de la ruta va ser la plaça d'Espanya, on es parla de les guerres carlines; després, l'antic hospital on es tracta sobre la discriminació femenina durant el segle XVIII i se segueix la ruta fins a la placeta dels Jueus per parlar sobre la persecució a la comunitat jueva durant el segle XIV. La quarta aturada té lloc a la plaça del Setge, on es parla dels fets produïts en el setge de Cambrils de 1640; després, a la Torre del Llimó es parla sobre les invasions pirates durant els segles XVI i XVII, i finalment, el recorregut es tanca a la plaça de l'església, tot visitant el refugi de la Guerra Civil.

A més dels centres educatius, des de l'any passat diferents col·lectius i entitats locals ja han pogut realitzar aquesta activitat.

Comenta aquest article