Informació general

L'Ajuntament i el Moviment Laic i Progressista signen un conveni per fomentar la participació ciutadana des del laïcisme

Per Berta Ruiz

Santiago Castellà, Salvador Matas, Oliver Klein i Jofre Villanueva, ahir durant la signatura del conveni a l'Ajuntament

L'Ajuntament de Cambrils, a través de la regidoria d'Educació i la de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques, ha signat un conveni de col·laboració amb el Moviment Laic i Progressista (MLP) per fomentar la participació ciutadana des de l'òptica del laïcisme. L'acte de formalització d'aquest acord va fer-se ahir a la tarda al consistori cambrilenc i va comptar amb la presència del regidor d'Educació de l'Ajuntament –Salvador Matas–, del regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques –Oliver Klein–, del president del Moviment Laic i Progressista –Jofre Villanueva– i el delegat del MLP al Camp de Tarragona, Mario Burzuri.

Treball conjunt de col·laboració entre l'Ajuntament i el MLP

Durant l'acte d'ahir, Salvador Matas va afirmar que amb aquest conveni es formalitza per escrit "aquest esperit de col·laboració i de treball conjunt" entre l'Ajuntament i el Moviment Laic i Progressista. Segons va dir, el laïcisme pot aportar la cohesió social necessària a una realitat que actualment és "un complicat puzzle" donada la immigració. En matèria d'educació, el regidor va explicar que s'ha de treballar a les escoles els aspectes de la laïcitat, que englobi aquesta diversitat que existeix als propis centres educatius. Per la seva banda, el regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques –Oliver Klein– també es va mostrar molt satisfet de la formalització d'aquest acord de col·laboració amb el MLP, ja que tant des de l'educació com des de la participació ciutadana s'ha de treballar en valors com el laïcisme i el progressisme. Klein també va recordar que des del MLP sempre s'ha treballat i s'ha donat suport a l'associacionisme d'una manera molt directa.
En aquesta mateixa línia, el president del Moviment Laic i Progressista –Jofre Villanueva– va comentar que valors com el laïcisme poden ajudar "a teixir i a vertebrar un territori com el Camp de Tarragona". Segons Villanueva, "en una societat cada vegada més plural és oportú i necessari que la laïcitat aporti aquesta llibertat de consciència, de pensament, de tolerància i de pluralisme".

Santiago Castellà: "La laïcitat no s'ha de plantejar com una religió més, sinó com un espai de valors convivencials"

Després d'aquestes intervencions va ser el torn de Santiago Castellà, membre de la Fundació Ferrer i Guàrdia. Castellà va oferir un petit col·loqui sobre la història del Moviment Laic i Progressista el qual compta amb una llarga tradició a la zona de Barcelona, on des dels seus orígens ha estat present a moviments juvenils, associacions escoltes, escoles o la pròpia Fundació Ferrer i Guàrdia. Sobre el laïcisme, Castellà va remarcar que amb l'arribada de nouvinguts, la societat ha esdevingut molt complexa, amb realitats diferents i un pluralisme religiós. Per tant, segons va dir, "la laïcitat no s'ha de plantejar com una religió més, sinó com un espai de valors convivencials en el marc d'una societat democràtica, per tal de donar veu a tothom per sobre de qualsevol contingut religiós".

Comenta aquest article