Informació general

El Parc del Pescador acull l'acte institucional de la Diada de Catalunya i la inauguració de cinc monòlits relacionats amb aquesta data

Per Berta Ruiz

Parlament institucional en motiu de la Diada Nacional de Catalunya

El passat dissabte 11 de setembre al matí, el Parc del Pescador va ser l'escenari de tot un seguit d'actes institucionals a l'entorn de la Diada Nacional de Catalunya. A l'inici dels actes, cap a dos quarts de dotze del matí, es van inaugurar cinc monòlits instal·lats per l'Ajuntament de Cambrils que donen nom als cinc carrers que travessen el parc i que porten el nom d'algun fet històric relacionat amb l'11 de setembre.

La comunitat xilena recorda al president Salvador Allende

El primer monòlit a inaugurar-se va ser l'anomenada Alameda Salvador Allende, en record al president xilè assassinat l'11 de setembre de 1973, després del cop d'estat produït en aquest país que va fer caure el sistema democràtic i va instaurar una dictadura. En aquest primer punt del recorregut, hi van ser presents l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– acompanyat d'un bon nombre de regidors del consistori cambrilenc i representants de la Unión Latinoamericana Peulla-Brotes Nuevos i l'associació Diversidad Integral de Inmigración. En aquest petit homenatge en record a Salvador Allende tampoc hi va faltar una nombrosa representació de la comunitat xilena de Cambrils. Hi va haver un extens torn de parlaments, es va fer sonar l'himne nacional de Xile, hi va haver una ballada d'una "clueca xilena", cançons en record als miners atrapats a Xile i la lectura d'un poema en record a la figura d'Allende a càrrec de la poetessa Ana Grippa.

Cinc monòlits a cinc punts del Parc del Pescador

Després d'aquesta primera aturada pel Parc del Pescador, la comitiva va seguir el recorregut per la resta de monòlits. Així doncs, es van descobrir les plaques de la nova Avinguda de la Pau; el carrer de les Two Towers Promenade, en record a les víctimes del terrorisme islàmic a Nova York, en l'atac a les torres bessones de l'11 de setembre de 2001; el passeig Lluís Companys, en record al primer president del Parlament de Catalunya i, posteriorment, president de la Generalitat durant la II República espanyola, afusellat durant la repressió franquista l’any 1940 i la Rambla de l'11 de setembre, en commemoració de la caiguda de Barcelona davant les tropes borbòniques de Felip V, l'any 1714.

Els cinc monòlits s'han fet amb acer corten i mesuren 150 centímetres d’alçada i 40 centímetres d'amplada. Aquests porten el nom del carrer, una breu inscripció i un dibuix relacionat. La seva instal·lació ha suposat una inversió de 6.490 euros.

Acte institucional de la Diada de Catalunya

Un cop inaugurats els cinc nous monòlits del Parc del Pescador, els regidors del consistori cambrilenc encapçalats per l'alcalde van dirigir-se a la pèrgola del parc, on es va iniciar l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya amb un discurs a càrrec de Robert Benaiges. Un discurs que va estar centrat en la situació política actual després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya. Finalitzat el parlament institucional, va ser el torn de l'actuació de la Coral Verge del Camí, on van interpretar set peces: "El cavaller enamorat", "L'amo de son carabassa", "La sardana de les monges", "Ton pare no té nas", "Cançó de l'instant", "El cant de la senyera" i l'himne nacional de Catalunya "Els Segadors".

Actuació de la Coral Verge del Camí, el passat dissabte al Parc del Pescador

Comenta aquest article